Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk

Anbefalte forkunnskaper

NO-145 Norsk språkstruktur og språkbruk

Innhold

Emnet fokuserer på hvordan språk og tekst varierer til ulike tider, på ulike steder og i ulike sosiale sammenhenger. Med historiske, geografiske og sosiale perspektiv studerer en særdrag i norsk tale- og skriftspråk. Disse jamføres med språka i de andre skandinaviske landa, i tillegg til at en tar opp til drøfting ulikheter i det språklige klimaet i Skandinavia. Det blir også lagt vekt på å kunne beskrive eldre språksteg, først og fremst det norrøne, som blir jamført med moderne norsk språksystem.

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studentene kunne vise grunnleggende kunnskaper og bevissthet om hvordan språk og tekst varierer til ulike tider, på ulike steder og i ulike sosiale sammenhenger. De skal kunne vise innsikt i sentrale særdrag i norsk og i de andre skandinaviske tale- og skriftspråka. De skal ha kunnskap om særtrekk ved det norske språksamfunnet, og innsyn i og forståelse av det språklege klimaet i de skandinaviske landa. Videre skal studentene være i stand til å beskrive eldre språksteg i norsk, især det norrøne, og kunne sammenlikne dem med moderne språksteg. Studentene skal også kunne formidle kunnskapen sin videre, både skriftlig og muntlig.

Vilkår for å gå opp til eksamen

For studenter i lektorutdanninga gjelder følgende: Praksis må være bestått.

For alle andre studenter gjelder: Individuell skriftlig innleveringsoppgave må være godkjent.

Innleveringsoppgaven er ikke obligatorisk for studentene i lektorutdanninga, men de studentene som ønsker det, kan levere inn og få tilbakemelding på oppgaven, på lik linje med de andre studentene.

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger, seminar og gruppearbeid. For studenter i lektorutdanninga inngår praksis. Emnet har et forventet arbeidsomfang på 400 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1.

Tilbys som enkeltemne

Ja, med forbehold om ledig kapasitet

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Generell studiekompetanse

Eksamen

Individuell 6-timers skriftlig eksamen under tilsyn. Gradert karakter.

Eventuelle krav om målform må oppfylles, jf. studiebeskrivelsene for Nordisk språk og litteratur, bachelorprogram og Nordisk språk og litteratur, årsstudium: Av de to skriftlige eksamenene på høsten (i NO-143 og NO-145) skal én skrives på bokmål og én skrives på nynorsk, og av de to skriftlige eksamenene på våren (i NO-144 og NO-146) skal én skrives på bokmål og én skrives på nynorsk.

Dette målformkravet gjelder også for studenter i lektorutdanninga.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
NOU146 – Språk og samfunn i tid og rom for utvekslingsstudenter 15
NO-1150 – Nordisk språk 15
NO-1150 – Nordisk språk 15
NO-103 – Språket i variasjon og utvikling 10
NO-167 – Mangfold og variasjon i norsk og nordisk 10
NO-168 – Norsk språkhistorie 10
NOU167 – Mangfold og variasjon i norsk og nordisk - for utenlandske studenter 10
NOU168 – Norsk språkhistorie - for utenlandske studenter 10
NO-107 – Lyd- og ordlære 5
NO-130 – Historisk tekststudium 5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:41:47