Undervisningsspråk

Norsk

Forkunnskapskrav

Arbeidskrav i ML-208 Molekylærbiologi må være godkjent.

Anbefalte forkunnskaper

ML-208 Molekylærbiologi, ML-211 Bioingeniøren og samfunnet, ML-306 Patologi, ML-313 Medisinsk biokjemi

Innhold

Emnet gir en oppdatert oversikt over anvendelsesområdet for molekylærbiologi i diagnostikk og persontilpasset medisin. Temaer og fagområder knyttet til emnet vil være PCR-basert påvisning av mikrober (molekylær mikrobiologi), mutasjonsanalyse i kreftsvulster (molekylærpatologi), genetisk variasjon i legemiddelrespons (farmakogenetikk), DNA-analyser i prenataldiagnostikk og medisinsk genetikk. Sentralt står vurdering av prøveresultater og metodenes muligheter, begrensinger og feilkilder. Emnet gir også en innføring i neste generasjons sekvensering (NGS) og bioinformatikk, som inkluderer grunnleggende metoder for analyse og bearbeiding av biologiske data og relaterte verktøy og databaser.

Læringsutbytte

Etter gjennomført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Studenten

  • har kunnskap om molekylærbiologiske metoder som brukes innenfor de ulike medisinske laboratoriespesialitetene molekylærpatologi, mikrobiologi, medisinsk genetikk, transfusjonsmedisin og farmakologi

  • kan beskrive kvalitetssikring i arbeid med molekylærbiologiske metoder

  • kjenner til generelle arbeidsrutiner og kontamineringsrisiko i et molekylærbiologisk laboratorium

  • har kunnskap i grunnleggende bioinformatikk

  • har kunnskap om persontilpasset medisin

  • kjenner til norsk lovgivning rundt gentesting

Ferdigheter
Studenten

  • kan bearbeide PCR-data for å vurdere analysesvar på prøver og kontroller

  • kan benytte grunnleggende bioinformatiske verktøy

  • kan bearbeide og analysere DNA-sekvenser og andre innsamlede data gjennom bruk av bioinformatikkkan reflektere over etiske aspekter ved DNA-analyser

Generell kompetanse
Studenten

  • kan forstå hvordan bruk av molekylærbiologiske metoder og bioinformatikk bidrar til en mer presis diagnostikk og persontilpasset medisin kan skriftlig og muntlig presentere faglig kunnskap i emnet

Vilkår for å gå opp til eksamen

Fremmøte til alle obligatoriske aktiviteter må være godkjent. Alle obligatoriske øvelser, oppgaver og seminararbeid må være godkjent. Informasjon om obligatoriske krav for emnet publiseres i Canvas ved semesterstart.

Undervisnings- og læringsformer

Arbeids- og undervisningsformene omfatter forelesninger, seminarer, gruppearbeid, dataøvinger og laboratoriearbeid. Digitale læringsressurser som benyttes i emnet: Videoressurser, biologiske databaser og "genomebrowsere". Det er et forventet arbeidsomfang på 270 timer for emnet. All laboratorieundervisning, dataøvelser og seminarer er obligatoriske.

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Matematikk R1 eller matematikk (S1 + S2) og enten fysikk 1 eller biologi 1 eller kjemi 1.

Eksamen

Skriftlig individuell to-dagers hjemmeeksamen. Gradert karakter.

Annen informasjon

Emnet gis første gang studieåret 2022/23

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
ML-314 – Anvendt molekylærbiologi 5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 02:36:15