Innhold

- Råvarekunnskap

- Råvarer og kostholdskvalitet

- Mikrobiologi og mattrygghet

- Praktisk kjøkkenhygiene og IK-matsystem

- Håndtering og behandling av et mangfold av råvarer

- Grunnleggende teknikker innenfor matlaging og redskapsbruk

- Tilberedning av sunn mat i tråd med nasjonale anbefalinger

- Bruk av digitale verktøy for beregning av matens næringsinnhold 

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studentene:

- ha tilegnet seg grunnleggende ferdigheter innenfor matlaging og redskapsbruk

- kunne lage trygg, sunn og velsmakende mat i tråd med nasjonale kostanbefalinger

- ha kunnskap om de viktigste råvarene som inngår i norsk kosthold

- ha kunnskap om hvordan bearbeidelse av råvarer påvirker matens innhold av næringsstoffer

- ha kunnskap om og praktiske ferdigheter til å kunne ivareta mattrygghet

- kunne beskrive hva som karakteriserer næringsinnholdet i ulike matvaregrupper

- kunne beregne innholdet av energi og næringsstoffer i matvarer og retter og relatere det til anbefalt inntak for ulike aldersgrupper

Vilkår for å gå opp til eksamen

Godkjent kravene til obligatorisk deltakelse, samt godkjent arbeidskrav som blir nærmere beskrevet i semesterplanen.

Undervisnings- og læringsformer

Arbeidsformer er forelesninger, gruppearbeid, forevisninger, stasjonsarbeid, prosjektarbeid og praktisk matlaging i gruppe. Deltakelse i den praktiske undervisningen er obligatorisk. Det opplyses nærmere om dette ved studiestart og i semesterplanen. Veiledning vil bli gitt både individuelt og i gruppe. Arbeidsomfang i emnet er beregnet til ca. 270 timer. 

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilbys som enkeltemne

Ja. Med forbehold om ledig plass/kapasitet.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Generell studiekompetanse

Eksamen

Individuell hjemmeeksamen over tre dager som vurderes med gradert karakter. 

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
ERN111 – Matvarekunnskap 5
ERN102 – Praktisk matlaging 5
ERN138 – Mat, næringsstoffer og kostholdsanbefalinger 5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:36:33