Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Anbefalte forkunnskaper

ERN100 Grunnleggende ernæring og ERN104 Samfunnsernæring

Innhold

  • De store ernæringsutfordringene globalt

  • Mat- og ernæringshistorie

  • Globaliseringen av mat

  • Bærekraftig kosthold i relasjon til helse, miljø, kultur og økonomi

  • Nordisk kost, middelhavskost og andre kostholdsmønstre

  • Politiske føringers betydning for kostholdet (helsepolitikk, landbrukspolitikk, miljøpolitikk)

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studentene:

  • ha kunnskap om ernæringsutfordringene verden står overfor i dag

  • kunne beskrive utviklingen i menneskers kosthold gjennom tidene – fra jegere og sankere til forbrukere i en globalisert matverden

  • kunne gjøre rede for hva som menes med et bærekraftig kosthold

  • kunne beskrive og vurdere nordisk mat og matkultur i lys av definisjonen på et bærekraftig kosthold

  • ha innsikt i politiske føringers betydning for kostholdet

  • kunne formidle sentrale problemstillinger knyttet til faget

  • Kunne reflektere rundt hva et etisk kosthold kan være, både for individet og globalt

Vilkår for å gå opp til eksamen

Godkjent kravene til obligatorisk deltagelse og arbeidskrav som blir nærmere beskrevet i semesterplanen.

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger, plenumsdiskusjoner, gruppearbeid, veiledning, og oppgaver med presentasjon. Deler av undervisningen er obligatorisk. Det opplyses nærmere om dette i semesterplanen.

 

Arbeidsomfang i emnet er beregnet til ca. 270 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilbys som enkeltemne

Ja. Med forbehold om ledig plass/kapasitet.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Generell studiekompetanse

Eksamen

5 dagers individuell skriftlig hjemmeeksamen som vurderes med gradert karakter.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
ERN201 – Nordisk mat og matkultur 5
ERN203 – Nordisk mat, kostråd og dietter 5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:36:32