ERN127 Mat, globalisering og bærekraft
- Studiepoeng:
- 10
- Ansvarlig avdeling:
- Fakultet for helse- og idrettsvitenskap
- Emneansvarlig:
- Wim van Daele
- Undervisningssemester:
- Vår
- Varighet:
- 1 semester
Emnet er tilknyttet følgende studieprogram
Anbefalte forkunnskaper
ERN100 Grunnleggende ernæring og ERN104 Samfunnsernæring
Innhold
-
De store ernæringsutfordringene globalt
-
Mat- og ernæringshistorie
-
Globaliseringen av mat
-
Bærekraftig kosthold i relasjon til helse, miljø, kultur og økonomi
-
Nordisk kost, middelhavskost og andre kostholdsmønstre
-
Politiske føringers betydning for kostholdet (helsepolitikk, landbrukspolitikk, miljøpolitikk)
Læringsutbytte
Etter fullført emne skal studentene:
-
ha kunnskap om ernæringsutfordringene verden står overfor i dag
-
kunne beskrive utviklingen i menneskers kosthold gjennom tidene – fra jegere og sankere til forbrukere i en globalisert matverden
-
kunne gjøre rede for hva som menes med et bærekraftig kosthold
-
kunne beskrive og vurdere nordisk mat og matkultur i lys av definisjonen på et bærekraftig kosthold
-
ha innsikt i politiske føringers betydning for kostholdet
-
kunne formidle sentrale problemstillinger knyttet til faget
-
Kunne reflektere rundt hva et etisk kosthold kan være, både for individet og globalt
Vilkår for å gå opp til eksamen
Godkjent kravene til obligatorisk deltagelse og arbeidskrav som blir nærmere beskrevet i semesterplanen.
Undervisnings- og læringsformer
Forelesninger, plenumsdiskusjoner, gruppearbeid, veiledning, og oppgaver med presentasjon. Deler av undervisningen er obligatorisk. Det opplyses nærmere om dette i semesterplanen.
Arbeidsomfang i emnet er beregnet til ca. 270 timer.
Studentevaluering
Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.
Tilbys som enkeltemne
Ja. Med forbehold om ledig plass/kapasitet.
Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne
Generell studiekompetanse
Eksamen
5 dagers individuell skriftlig hjemmeeksamen som vurderes med gradert karakter.
Reduksjon i studiepoeng
Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:
Emne | Studiepoengreduksjon |
---|---|
ERN201 – Nordisk mat og matkultur | 5 |
ERN203 – Nordisk mat, kostråd og dietter | 5 |