ERN104 Samfunnsernæring
- Studiepoeng:
- 10
- Ansvarlig avdeling:
- Fakultet for helse- og idrettsvitenskap
- Emneansvarlig:
- Anine Christine Medin
- Undervisningssemester:
- Vår, Høst
- Varighet:
- 1 semester
Emnet er tilknyttet følgende studieprogram
Innhold
-
Beskrivelse av kosthold og ernæringsutfordringer i ulike grupper i Norge
-
Sosial ulikhet i kosthold
-
Individuelle og samfunnsmessige forhold som påvirker kostholdet
-
Kilder til informasjon om kostholdet
-
Metoder for å samle inn kostholdsdata
-
Utviklingen i norsk kosthold
-
Anbefalinger om kosthold og ernæring
-
Norsk ernæringspolitikk
-
Ulike typer forebyggingsstrategier
-
Etiske problemstillinger i ernæringsarbeid
Læringsutbytte
Etter fullført emne skal studentene:
-
ha kunnskap om de viktigste ernæringsutfordringene i Norge i ulike sosiale lag og ulike faser av livet
-
ha kunnskap om individuelle og samfunnsmessige forhold som påvirker kostholdet
-
ha kunnskap om utviklingen i norsk kosthold og hvordan kostholdsdata samles inn
-
kjenne til relevante forebyggingsstrategier i ernæringsarbeid
-
kunne reflektere rundt etiske problemstillinger i ernæringsarbeid
Vilkår for å gå opp til eksamen
Godkjent kravene til obligatorisk deltagelse og godkjent arbeidskrav som blir nærmere beskrevet i semesterplanen.
Undervisnings- og læringsformer
Arbeidsformene er forelesninger, gruppearbeid og oppgaver med presentasjon. Deler av undervisningen er obligatorisk. Det opplyses nærmere om dette ved studiestart og i semesterplanen.
Arbeidsomfang i emnet er beregnet til ca. 270 timer.
Studentevaluering
Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.
Tilbys som enkeltemne
Ja, med forbehold om ledig kapasitet.
Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne
Generell studiekompetanse
Eksamen
Skriftlig individuell 4 timers skoleeksamen som vurderes med gradert karakter.
Reduksjon i studiepoeng
Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:
Emne | Studiepoengreduksjon |
---|---|
HE-104 – Ernæring og helse 2 | 10 |
ERN207 – Mat og samfunn | 10 |
ERN209 – Mat og samfunn | 10 |
ERN210 – Mat og entreprenørskap | 10 |
ERN137 – Introduksjon til samfunnsrettet ernæringsarbeid | 10 |