Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

  • Testing relatert til helse

Innhold

Det legges vekt på kunnskap om og ferdigheter knyttet til helserelatert form hos voksne og eldre. Helserelatert form defineres som: «Overskudd i forhold til hverdagens krav, og som er avhengig av: kondisjon, muskelstyrke, bevegelighet, koordinasjon, reaksjonsevne og balanse. I tillegg inngår fysiologiske trekk og kvaliteter som er forbundet med lav risiko for utvikling av livsstilssykdommer og lidelser, som for eksempel: blodtrykk, blodfettprofil, insulinsensitivitet, og kosthold» (Bouchard et al. 1994; SEF, 2000).

Studentene får erfaring i å teste og vurdere helserelatert form på individnivå. I tillegg vektlegges også kunnskap om betydningen av fysisk aktivitet og helserelatert form og risiko for utvikling av ulike livsstilssykdommer.

I det følgende skisseres hovedpunkter på innhold i emnet:

  • Kort om fysisk aktivitet og helserelatert form i den voksne og eldre befolkning
  • Risikofaktorer for utvikling av ulike livsstilssykdommer
  • Bakgrunn og rasjonale for testing og vurdering av helserelatert form
  • Testverktøy for å registrere helserelatert form
  • Praktisk testing og vurdering av helserelatert form hvor følgende tester inngår: muskelstyrke, leddbevegelighet, balanse, kondisjon, fettprofil og glukose i blodet, blodtrykk, kroppssammensetning, utvalgte kostholdsfaktorer og selvrapportert helse.

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studentene:

Kunnskap

  • Ha kunnskap om sammenhengen mellom fysisk aktivitet og helserelaterte form hos voksne og eldre  
  • Ha kunnskap om betydningen av fysisk aktivitet og helserelatert form og risiko for utvikling av ulike livsstilssykdommer hos voksne og eldre
  • Ha kunnskap om hvordan teste og vurdere helserelatert form hos voksne og eldre

Ferdigheter

  • Kunne gjennomføre og anvende testing av helserelatert form hos voksne og eldre
  • Kunne vurdere og reflektere over resultatene fra helserelatert form testing hos voksne og eldre

Generell kompetanse

  • Ha innsikt i forskningsbasert kunnskap om sammenhengen mellom fysisk aktivitet og helserelatert form hos voksne og eldre
  • Kunne planlegge, gjennomføre og vurdere testing av helserelatert form hos voksne og eldre

Vilkår for å gå opp til eksamen

Deltakelse i undervisning i forbindelse med samlingene er obligatorisk og et vilkår for å gå opp til eksamen.

Undervisnings- og læringsformer

Arbeidsformene vil variere mellom forelesninger, gruppearbeid, individuelt arbeid og praktisk arbeid i lab. Undervisningen er samlingsbasert. Det er obligatorisk undervisning i emnet. Emnet har et arbeidsomfang på ca. 135 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Grunnlag for opptak til emnet er bachelorgrad i folkehelsearbeid, vernepleie, sykepleie, idrett/kroppsøving, ernæring, fysioterapi og annen helsefaglig utdanning. Søkere med tilsvarende utdanning eller annen relevant bachelorgrad kan etter særskilt vurdering bli tatt opp som studenter.

Eksamen

Det gis én hjemmeeksamen som løses individuelt. Oppgaven gis etter siste samling, og innleveres innen oppgitt frist etter samlingen. Vurderingsuttrykk er gradert karakter.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:34:42