ERN502 Vitenskapsteori og metode for den forskende lærer, mat og helse
- Studiepoeng:
- 15
- Ansvarlig avdeling:
- Fakultet for helse- og idrettsvitenskap
- Emneansvarlig:
- Cecilie Beinert
- Undervisningssemester:
- Høst
- Varighet:
- 1 semester
Emnet er tilknyttet følgende studieprogram
- Fagdidaktikk for grunnskolens trinn 5-10, 2-årig masterprogram
- Grunnskolelærerutdanning for trinn 5-10, 5-årig masterprogram
Forkunnskapskrav
Grunnskolelærerstudenter må ha bestått praksis i 4. studieår.
Innhold
5 studiepoeng av emnet er felles for alle grunnskolelærerstudenter (kursiverte læringsutbyttebeskrivelser). I denne fellesdelen tas det opp emner som er relevante for den forskende lærer (kursiv). Resterende 10 studiepoeng av emnet er fagspesifikke.
-
vitenskapsteori og metode
-
forskningsetikk
-
kildesøk/kildebruk
-
akademisk lesing og skriving.
-
styrker og svakheter ved ulike metoder i kostholdsforskning og i forskning på barn og mat
-
utfordringer ved forskning i praktisk-estetiske fag
-
vurdere forskningslitteratur innenfor fagområdet mat og helse
-
forskningsmetoder som løfter fram elevens perspektiv i mat og helse
-
eleven som forsker i mat og helse
-
verktøy for evaluering av læring i mat og helse
Læringsutbytte
Kunnskap
Den nyutdannede læreren
-
har inngående kunnskap om vitenskapsteori og metode med relevans for den forskende lærer
-
har inngående kunnskap om forskningsetikk, kildebruk og akademisk lesing og skriving
-
har avansert kunnskap om styrker og svakheter ved kostholdsforskning på barn og unge
-
har innsikt i utfordringer ved forskning i praktisk-estetiske fag
Ferdigheter
Den nyutdannede læreren
-
kan anvende og kritisk vurdere ulike forskningsmetoder som er relevante for klasseromsforskning/skoleforskning
-
kan bruke elektroniske søkeverktøy til å finne relevant forskningslitteratur og kritisk vurdere denne
-
kan kritisk vurdere forskningslitteratur innenfor fagområdet mat og helse ut fra gitte kriterier
-
kan anvende forskningsmetoder som løfter fram elevens perspektiv i mat og helse
-
kan utvikle undervisningsopplegg i mat og helse med eleven som forsker
-
kan utvikle verktøy for å evaluere læring i mat og helse
Generell kompetanse
Den nyutdannede læreren
-
kan på et avansert nivå bidra til forskningsinformert utviklingsarbeid som fremmer faglig og pedagogisk nytenkning i skolen
-
kan vurdere forskning om læring og anvende denne for å fremme dybdelæring i mat og helse
Vilkår for å gå opp til eksamen
Studentene må ha:
-
Godkjente arbeidskrav
-
Godkjent deltakelse på obligatriske seminarer med kritisk vurdering av fagspesifikk forsking
Se nærmere beskrivelse i semesterplanen i Canvas.
Undervisnings- og læringsformer
Undervisningen vil bære preg av varierte arbeidsformer, og vil gis i form av forelesninger, seminar, oppgaveløsning, muntlige fremlegg og veiledning. Gjennom eksemplariske undervisningsformer vil studentene få erfaringer med hvordan man kan arbeide som en forskende lærer i et profesjonsfellesskap. Utenom undervisningen forventes det at studentene arbeider med oppgaver og litteraturstudier, både individuelt og i grupper. En betydelig del av studentenes læring og modning vil skje gjennom slik egeninnsats. Forventet arbeidsomfang i emnet er ca. 400 timer, fordelt med 130 timer på fellesemner og 270 timer på fagspesifikke emner.
Studentevaluering
Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.
Eksamen
Sekstimers individuell, skriftlig eksamen under tilsyn.
Vurderingsuttrykk: gradert karakter.