Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Forkunnskapskrav

Grunnskolelærerstudenter må ha bestått praksis i 4. studieår.

Innhold

5 studiepoeng av emnet er felles for alle grunnskolelærerstudenter (kursiverte læringsutbyttebeskrivelser). I denne fellesdelen tas det opp emner som er relevante for den forskende lærer (kursiv). Resterende 10 studiepoeng av emnet er fagspesifikke.

  • vitenskapsteori og metode

  • forskningsetikk

  • kildesøk/kildebruk

  • akademisk lesing og skriving.

  • styrker og svakheter ved ulike metoder i kostholdsforskning og i forskning på barn og mat

  • utfordringer ved forskning i praktisk-estetiske fag

  • vurdere forskningslitteratur innenfor fagområdet mat og helse

  • forskningsmetoder som løfter fram elevens perspektiv i mat og helse

  • eleven som forsker i mat og helse

  • verktøy for evaluering av læring i mat og helse

Læringsutbytte

Kunnskap

 

Den nyutdannede læreren

  • har inngående kunnskap om vitenskapsteori og metode med relevans for den forskende lærer

  • har inngående kunnskap om forskningsetikk, kildebruk og akademisk lesing og skriving

  • har avansert kunnskap om styrker og svakheter ved kostholdsforskning på barn og unge

  • har innsikt i utfordringer ved forskning i praktisk-estetiske fag

 

Ferdigheter

 

Den nyutdannede læreren

  • kan anvende og kritisk vurdere ulike forskningsmetoder som er relevante for klasseromsforskning/skoleforskning

  • kan bruke elektroniske søkeverktøy til å finne relevant forskningslitteratur og kritisk vurdere denne

  • kan kritisk vurdere forskningslitteratur innenfor fagområdet mat og helse ut fra gitte kriterier

  • kan anvende forskningsmetoder som løfter fram elevens perspektiv i mat og helse

  • kan utvikle undervisningsopplegg i mat og helse med eleven som forsker

  • kan utvikle verktøy for å evaluere læring i mat og helse

 

Generell kompetanse

 

Den nyutdannede læreren

  • kan på et avansert nivå bidra til forskningsinformert utviklingsarbeid som fremmer faglig og pedagogisk nytenkning i skolen

  • kan vurdere forskning om læring og anvende denne for å fremme dybdelæring i mat og helse

Vilkår for å gå opp til eksamen

Studentene må ha:

  • Godkjente arbeidskrav

  • Godkjent deltakelse på obligatriske seminarer med kritisk vurdering av fagspesifikk forsking

Se nærmere beskrivelse i semesterplanen i Canvas.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen vil bære preg av varierte arbeidsformer, og vil gis i form av forelesninger, seminar, oppgaveløsning, muntlige fremlegg og veiledning. Gjennom eksemplariske undervisningsformer vil studentene få erfaringer med hvordan man kan arbeide som en forskende lærer i et profesjonsfellesskap. Utenom undervisningen forventes det at studentene arbeider med oppgaver og litteraturstudier, både individuelt og i grupper. En betydelig del av studentenes læring og modning vil skje gjennom slik egeninnsats. Forventet arbeidsomfang i emnet er ca. 400 timer, fordelt med 130 timer på fellesemner og 270 timer på fagspesifikke emner.

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Eksamen

Sekstimers individuell, skriftlig eksamen under tilsyn.

Vurderingsuttrykk: gradert karakter.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:34:37