Forkunnskapskrav

Bestått 150 studiepoeng i grunnskolelærerutdanningen, inkludert 30 studiepoeng i Pedagogikk og elevkunnskap, ERN130 Mat og undervisning, ERN131 mat og ernæring, ERN209 Mat og samfunn og ERN210 Mat og entreprenørskap eller tilsvarende.

Innhold

  • Mat- og måltidssosiologi

  • Elevers ulike sosiale og kulturelle bakgrunn i forhold til mat og måltider

  • Ulike kostmønstre

  • Religiøse og etniske måltidsskikker

  • Mat, prioritering og tidsbruk

  • Mat og likestilling

  • Skolefaget mat og helse i Norden

  • Samarbeid med relevante samfunnsaktører

  • Innsats for andre - sosialt entreprenørskap

  • Prosjektarbeid som inkluderer andre skolefag

  • Alternative vurderingsformer

 

Faget i praksis

 

Det er 20 timers praksis i emnet. Målet med praksisen er å gjøre studentene kjent med skolen og å forberede skoleovertakelse i 8. semester i samarbeid med praksislærer.

Læringsutbytte

Kunnskap

 

Etter fullført emne skal studenten

  • Ha inngående kunnskap om matdannelse og måltiders betydning i samfunnet

  • Ha inngående kunnskap om mat og kosthold som identitetsmarkør

  • Kunne identifisere kulturspesifikke kostholdsmønster og tradisjoner

  • Kunne analysere og vurdere likheter og forskjeller i skolefaget mat og helse i Norden

 

Ferdigheter

 

Etter fullført emne skal studenten

  • kunne analysere tidsbruk og prioriteringer knyttet til matlaging og måltider

  • Kunne utvikle varierte undervisningsopplegg med tanke på elevers ulike sosiale og kulturelle bakgrunn som fremmer interkulturell samhandling og forståelse

  • Kunne eksperimentere med måltidet som arena for samhandling, kommunikasjon, likestilling, omsorg, læring og dannelse

  • Kunne bruke sosialt entreprenørskap - innsats for andre - som undervisningsmetode

  • Kunne planlegge, iverksette og evaluere samarbeidsprosjekter med relevante samfunnsaktører

  • Kunne videreutvikle vurderingsformer som fremmer læring i faget

 

Generell kompetanse

 

Etter fullført emne skal studenten

  • Ha et velutviklet ordforråd knyttet til opplevelser rundt mat og måltider

  • Kunne inkludere andre skolefag for dybdelæring i mat og helse

  • Kunne reflektere rundt etiske utfordringer i skolefaget mat og helse knyttet til elevers ulike sosiale bakgrunn

Vilkår for å gå opp til eksamen

Grunnskolelærerstudenter må ha godkjent:

  • arbeidskrav som beskrevet i semesterplanen som omfatter presentasjon av prosjektarbeid med prøvesensur og feed-forward fra medstudenter

  • obligatorisk undervisning

 

Enkeltemnestudenter må ha godkjent:

  • didaktisk arbeid av tilsvarende omfang som praksis

  • arbeidskrav beskrevet i semesterplanen

  • obligatorisk undervisning

 

Se mer informasjon i Canvas.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen består av fellesforelesninger, individuelt arbeid, gruppearbeid, prosjektarbeid, ekskursjon og praktiske øvelser. Relevante digitale verktøy vil benyttes som hjelpemiddel for læring, formidling og vurdering. Fagformidling og utvikling av relevante undervisningsopplegg med utgangspunkt i fagstoffet vil stå i fokus i alle aktiviteter. Forventet arbeidsomfang for emnet er 400 timer. Deler av undervisningen er obligatorisk (se semesterplan i Canvas).

Studentevaluering

Studieprogramleder i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilbys som enkeltemne

Ja. Med forbehold om ledig plass/kapasitet.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

For enkeltemnestudenter: fullført lærerutdanning rettet inn mot grunnskolen/videregående opplæring, samt ordinære forkunnskapskrav.

Eksamen

Planlegge, gjennomføre og evaluere et prosjektarbeid i samarbeid med aktuelle samfunnsaktører (4 studenter per gruppe) som dokumenteres i en rapport. Se nærmere beskrivelse i Canvas. Oppgaven vurderes med gradert karakter.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:34:36