Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

  • Trafikant- og kjøretøystudiet

Forkunnskapskrav

Bestått TFL905 (KKS101) eller TFL917 (TKS100), TKS830 (eller tilsvarende kjøretøyteknisk kompetanse)

Innhold

Formål med emnet og oversikt over hovedproblemstillinger. Lover, regler og forskrifter, med relevante bestemmelser og krav, EU-direktiver og ECE-regulativer, miljøkrav, toll og avgifter. Brukerveiledninger og datasystemer, med Autosys, rutiner, registering, kvalitetssystemet og Lovdata. Vilkår for godkjenning, med definisjoner og klassifisering, tekniske krav til kjøretøy og krav til dokumentasjon. Innkallingsrutiner, med krav for innkalling av kjøretøy og forvaltningskontroll og PKK. Behandling og arkivering av kontrollsedler. Kjøretøyteknikk, med sikkerhetssystemer, kjøretøytekniske begreper, typer av kjøretøy og dokumentasjon. Kontrollmetoder og teknisk kontrollutstyr, samt bruk, oppfølging og vedlikehold av utstyret. HMS. Fototeknikk. Praktisk kontroll av kjøretøy i hall med bruk av IKT-systemer.

Læringsutbytte

TKS500 skal gi studenten en grunnleggende innsikt i rammene for utøvelse av forvaltningskontroll i hall. Etter å ha tatt dette emnet skal studenten ha den kompetansen som er nødvendig for kunne utføre enklere godkjenninger av kjøretøy i hall, og for å kunne utdanne seg videre innenfor hallkontroll, utekontroll eller kjøretøytilsyn.

Først og fremst skal studenten ha kunnskaper om:

  • Teknisk klassifisering og avgiftsmessig klassifisering av alle typer kjøretøy

  • Relevant regelverk, korrekt svartjeneste og behandling av og respons overfor brukerne

  • Kjøretøykontroll og de deler av denne som er grunnlaget for spesialisering i andre emner

  • Vurdering av og stillingstagning til kjøretøyteknisk dokumentasjon fra kjøretøyfabrikanter og laboratorier, i henhold til direktiver (EC), regulativer (ECE) og dokumentasjon fra andre registreringsmyndigheter

Etter fullført emne og bestått eksamen gir Vegdirektoratet godkjenning for videre etterutdanning på nye emner som krever TKS500 som grunnutdanning.

Vilkår for å gå opp til eksamen

For å kunne gå opp til eksamen kreves gjennomført obligatoriske e-læringsmoduler, tilhørende modultester, praktiske øvelser og godkjente oppgaveløsninger, samt frammøte til obligatorisk samling. Oversikt over obligatoriske oppgaver er tilgjengelig i læringsportalen (Inspera).

Eksamen

Skriftlig, individuell hjemmeeksamen med varighet 3 timer. Bestått/Ikke bestått (70 %).

Eksamen må være bestått og praksisperiode med praksislogg godkjent for at kandidaten kan bli godkjent av SVV for «Forvaltningskontroll i hall», med begrensning til «Enkeltgodkjenning av EU-typegodkjente lette kjøretøy».

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
TFL906 – Forvaltningskontroll av lette kjøretøy i hall 5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 02:30:00