Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Anbefalte forkunnskaper

Studenten bør ha gjennomført minimum 60 studiepoeng innenfor studiets fagområde og minimum 10 studiepoeng metode, f.eks. ME-110 Praktisk samfunnsforskning eller ME-100 Samfunnsvitenskapelig metode.

Innhold

Hovedformålet med bacheloroppgaven er å gi studentene mulighet til å fordype seg i et selvvalgt tema. Oppgaven er en selvstendig drøfting og analyse av en sosiologisk problemstilling med utgangspunkt i sosiologisk litteratur eller et empirisk datamateriale. Emnet gir studentene trening i å arbeide selvstendig med faglige spørsmål, og de får opplæring i å skrive en oppgave som skal tilfredsstille krav til vitenskapelig argumentasjon og fremstilling. Bacheloroppgaven tar utgangspunkt i et tema/en problemstilling som enten blir drøftet ut ifra flere teoretiske perspektiv, tidligere forskning eller empirisk analyse av kvantitative eller kvalitative data. Undervisningen vil omfatte forskningsmetode og innføring i akademisk skriving.

Læringsutbytte

Etter fullført emnet skal studentene:

  • kunne gjøre greie for relevant faglitteratur om et eget valgt tema og vise innsikt i teoretiske og metodiske problemstillinger knytt til tema

  • kunne formulere en sosiologisk problemstilling og analysere den

  • kunne innhente, analysere og presentere ulike typer empirisk og teoretisk materiale på en strukturert og faglig tilfredsstillende måte, samt disponere og framstille selvstendig et skriftlig sosiologisk arbeid

  • vise evne til muntlig formidling av eget arbeid

  • ha et bevisst forhold til etiske normer knyttet til hederlig forskningspraksis

  • kunne vurdere kilder kritisk og referere til dem nøyaktig

  • være i stand til å bruke teori og metoder fra sitt fagområde

  • ha omfattende kunnskap om et selvvalgt fordypningstema

Vilkår for å gå opp til eksamen

Deltakelse på obligatoriske undervisningsaktiviteter. Nærmere informasjon gis ved semesterstart i Canvas.

Undervisnings- og læringsformer

Hovedarbeidsformen i emnet er studentenes eget arbeid med oppgaven og deltakelse på seminar. Det gis noen forelesninger og seminarer der det forventes aktiv deltakelse fra studentene, samt veiledning individuelt og/eller i gruppe. Deler av undervisningen vil være obligatorisk. Emneansvarlig vil gi nærmere informasjon om dette i undervisningsplanen. Forventet arbeidsomfang er omtrent 540 timer.

Studentevaluering

Studieprogramleder i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Eksamen

Skriftlig bacheloroppgave etter nærmere angitte kriterier og muntlig eksamen. Etter at bacheloroppgaven er levert og vurdert, blir det holdt muntlig presentasjon og utspørring knyttet til oppgaven. Karakteren på bacheloroppgaven kan justeres etter den muntlige utspørringen, og en samlet karakter blir ført på vitnemålet. Gradert karakter, A-F

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
SO-306 – Bacheloroppgave i sosialt arbeid 20
SO-301 – Sosialt arbeid 5, marginaliseringsprosesser og fordypningsoppgave 15
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 02:29:17