Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

English

Anbefalte forkunnskaper

SE- 213 Mikroøkonomi og SE-204 Makroøkonomi eller tilsvarende emner

Innhold

Emnet handler om teori om internasjonal handel og internasjonal makroøkonomi og hvordan man kan teorien til å øke forståelsen av hvordan internasjonale markeder påvirker utviklingen av velferd, næringsliv og offentlig sektor i en åpen økonomi.             

Det gjøres rede for hva som menes med absolutte og komparative fortrinn, og det vises til at land vil oppnå et høyere velferdsnivå ved å utnytte sine komparative fortrinn. Videre analyseres det hvorfor det oppstår såkalt næringsintern handel, dvs. handel i like varer mellom land.

Det legges vekt på å analysere hvem som tjener og hvem som taper på internasjonal handel og hvordan arbeidsinnvandring påvirker næringsstruktur og inntektsfordelingen i et land.

En analyserer også samfunnsøkonomiske virkninger av ulike handelspolitiske virkemidler som toll, kvoter og eksportsubsidier.

Det brukes makroøkonomiske modeller til å utlede virkningene av eksogene sjokk og konjunktursvingninger i en liten åpen økonomi som den norske. Deretter studerer en hvordan myndighetene ved hjelp av finans- og pengepolitikk kan oppnå sitt inflasjonsmål.

Læringsutbytte

Etter å ha fullført dette emnet skal studenten

  • ha kunnskap om økonomisk teori om internasjonal handel, herunder teorien om komparative fortrinn og næringsintern handel
  • kunne analysere virkningene på nasjonal næringsstruktur av internasjonal handel og migrasjon
  • kunne anvende teorien til å analysere hvem som tjener og hvem som taper på internasjonal handel og ulike handelspolitiske tiltak
  • kunne anvende makroøkonomiske modeller i analyse av konjunktursvingninger og økonomisk politikk i en åpen økonomi.     
  • ha kunnskap om etiske utfordringer for ulike aktører i internasjonale markeder, herunder effektivitet og fordeling under forskjellige markedsformer og handelsregimer

Vilkår for å gå opp til eksamen

Bestått obligatorisk arbeidskrav. Nærmere detaljer blir gitt ved semesterstart.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningsopplegget baseres på 6 timer forelesning og 2 timer gruppeundervisning per uke. Det legges opp til en betydelig egeninnsats fra studentene gjennom individuelt og gruppevis arbeid med litteratur og oppgaver. Emnet har et forventet arbeidsomfang på rundt 200 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilbys som enkeltemne

Nei.

Eksamen

4 timer skriftlig individuell eksamen under tilsyn (skoleeksamen). Bokstavkarakterer.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
SE-303 – Internasjonal handel og økonomisk vekst 7.5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 02:28:42