Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

  • Ph.d.-program i humaniora og pedagogikk
  • Religion, etikk og samfunn,ph.d.-program

Forkunnskapskrav

Relevant kandidat- eller mastergradsutdanning som fyller kravene for å bli tatt opp ved en norsk ph.d.-utdanning innen religion eller etikk

 

Anbefalte forkunnskaper

Studenter som ikke har tatt KR-204-1 Religionssosiologi i bachelorutdanningen og REL400 Religion og modernitet i masterutdannelsen, anbefales å lese innføringsstoff i religionssosiologisk teori samt oversiktsstoff i sosiologisk teori.

Innhold

Emnet skal samlet gi en oversikt over klassiske og aktuelle teoretiske retninger og fagdiskusjoner i religionssosiologien. Det presenterer samfunnsvitenskapelige teoriers sikte, oppbygging og anvendelse. Det presenterer videre sentrale eksempler på samfunnsvitenskapelige teorier og diskuterer dem og deres religionssosiologiske relevans.

Læringsutbytte

Studentene skal
- være fortrolige med religionssosiologisk faglitteratur på et høyt teoretisk reflektert nivå
- kunne redegjøre for en forskningshistorisk bakgrunn for valg av teorier i sitt avhandlingsprosjekt
- kunne anvende religionssosiologiske teoriers begrepsapparat adekvat i sitt avhandlingsprosjekt, herunder kunne konfrontere eller kombinere forskjellige teorier.

Vilkår for å gå opp til eksamen

Innen samlingen skal hver student utarbeide et paper hvor kursets spørsmål knyttes til studentens eget avhandlingsprosjekt. Paperet skal foreligge før samlingen. Det er også et arbeidskrav at hver student kommenterer en annen students paper. Dette er vilkår for å kunne levere eget essay til sensur.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen finner sted på en samling på fire dager. Samlingene vil gi en kombinasjon av forelesninger, seminardrøftinger og presentasjon og diskusjon av papers.

Tilbys som enkeltemne

Ja.

Eksamen

Etter emnet skal hver student levere inn et paper på maksimum 8 sider der det trekkes linjer mellom relevant pensumlitteratur og studentens eget avhandlingsprosjekt. Aktuelt tema for eget paper kan være drøftinger av teorivalg i forbindelse med egen avhandlings problemstilling.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 02:28:35