Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Innhold

Emnet gir en fordypning i og forståelse av samtidsreligioner i dagens Norge gjennom å beskrive og diskutere hva som karakteriserer religioners og livssyns utfoldelse. Hvilke religioner og livssyn som finnes i Norge i dag, deres utbredelse, størrelse, læretradisjoner og praksis vil bli behandlet. Religion har fått økende oppmerksomhet i det norske samfunnet, som i resten av den vestlige verden. Hva er den gjensidige påvirkning mellom samfunn og religion, på hvilken måte kan og bør religionen komme til uttrykk i det offentlige rom, og hvilke verdikonflikter kan en spore i dagens norske samfunn? Den teoretiske hovedvekten i emnet ligger på religionssosiologi samt nyere religionshistorie og religionsvitenskap, med innslag av teologi og etikk.

Læringsutbytte

Etter å ha fullført emnet skal studenten

  • ha inngående kunnskap om hvordan religion i Norge er blitt og blir formet både av historien og av den samtidige kulturelle og sosiale kontekst

  • ha inngående kunnskap om det religiøse og livssynsmessige mangfold i dagens Norge

  • kunne analysere, sammenligne og kritisk vurdere ulike religioner og livssyn og deres forhold til samfunnet

  • kunne formidle resultater fra feltstudiet

  • kunne kommunisere faglige problemstillinger innenfor området religion og samfunn både med spesialister og til allmennheten

Vilkår for å gå opp til eksamen

Godkjent rapport fra feltstudiet (omfang 2500 ord). Mer informasjon gis ved semesterstart.

Undervisnings- og læringsformer

Forelesning og seminar. En feltstudium på to uker som skal gjennomføres i en menighet, trossamfunn eller religiøs/livssynsmessig organisasjon. Forventet arbeidsomfang: ca. 400 timer.

Studentevaluering

Studieprogramleder i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilgang for privatister

Nei.

Tilbys som enkeltemne

Ja, med forbehold om ledig kapasitet.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Opptakskravet er det samme som for master i religion, toårig master i grunnskolelærerutdanning 1-7 med valg religion eller toårig master i grunnskolelærerutdanning 5-10 med valg religion.

Eksamen

6 timers individuell skriftlig eksamen. Gradert karakter.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
REL420 – Religion og samfunn 1: Religion i Norge 15
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 02:28:30