Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Forkunnskapskrav

Bestått PRA034.

Innhold

Praksisen er direkte knyttet til studentens fordypning i Mat- og måltidspedagogikk. Praksisperioden bygger på læringsutbyttebeskrivelsene i fordypningen ERN124.

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten:

  • Kan arbeidsmetoder som fremmer barns spise- og smaksutvikling

  • Kan anvende sensoriske uttrykk

  • Kan anvende Retningslinjer for mat og måltid i barnehagen

Ferdighet

Studenten:

  • Kan planlegge, organisere og lage sunne, måltider ute og inne

  • Kan planlegge, organisere og gjennomføre Sapere-samlinger og matlagingsaktiviteter for barn

Generell kompetanse

Studenten:

  • Kan reflektere over barnehagemåltidet i et helsefremmende perspektiv

  • Er språklig bevisst hvordan man snakker om mat og matvaner

  • Har god personlig hygiene

  • Setter seg inn i barnehagens internkontroll for kjøkkenhygiene

  • Tar initiativ til å sette seg inn i barnehagens mat- og måltidsrammer

  • Tar initiativ til å skaffe seg oversikt og tar hensyn til barn med matoverfølsomhet og behov for religiøse kostholdshensyn

  • Er aktiv og tydelig og bidrar til å skape en varm og inkluderende måltidskultur

  • Viser anerkjennende og støttende holdninger som kan bidra til at barn opplever glede og mestring i mat- og måltidssituasjoner

  • Kan veilede og inspirere barn når de utforsker egne sanser gjennom Sapere-metoden

  • Kan uttrykke seg reflektert både muntlig og skriftlig i mat- og måltidssammenheng

  • Viser vilje og evne til å spørre, lytte og lære

  • Bidrar til å skape et mat- og måltids miljø i barnehagen som er åpen for refleksjon og gode dialoger

  • Kan sette i gang og lede mat- og måltidsdiskurser med foreldre og ansatte i barnehagen

  • Planlegger og tar ansvar for mat og måltid jf. fordypningens praksisoppgaver

  • Kan forklare praksisoppgaver tydelig og begrunne valg ovenfor barnehageansatte og barnas foreldre

  • Setter seg pedagogiske mål ved planlegging av måltider og jobber målrettet

  • Kan vise barn ulike matlagingsteknikker og setter krav til god hygiene

  • Er en god rollemodell i mat- og måltidssitusjoner og smaker selv på en rekke ulike matvarer

Undervisnings- og læringsformer

Praksis foregår i barnehage, og er obligatorisk. Det er 100% fremmøte

Omfang 10 dager.

Praksisoppgavene planlegges med utgangspunkt i læringsutbyttebeskrivelsen for fordypningens praksisperiode. De skal også ta utgangspunkt i praksisbarnehagens planer, Retningslinjer for mat og måltid i barnehagen og Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver, fagområde 3.2 Kropp, bevegelse og helse.

Studenter og faglærere på fordypningen samarbeider i forkant av praksisperioden om å forberede pedagogiske aktiviteter med mat. Deretter samarbeider studentene og praksislærer om å tilpasse oppgavene til den enkelte barnehage (jf. økonomi, årsplaner, månedsplaner osv.).

I tillegg gjelder følgende for fordypningspraksisen:

Studenten skal:

  • drøfte forventninger med praksislærer

  • levere forventningsnotat til praksislærer

  • planlegge, gjennomføre og evaluere oppgaver i forbindelse med fordypningen

  • ha minst én lederdag der oppgavene i fordypningen skal prege lederdagen

Progresjon i praksis ivaretas ved at studenten:

  • tar i bruk ulike arbeidsmåter

  • får økt lederansvar, alt fra enkle til mer kompliserte oppgaver

  • utfordres til å ta egne valg og til å være kreativ i løsningen av arbeidsoppgavene

  • oppøver evnen til å gi tilbakemeldinger på andres arbeid

  • bruker erfaringer og kunnskap fra tidligere praksisperioder

Arbeidskrav

I etterkant av praksis skal studentene gjennomføre et arbeidskrav i form av et refleksjonsnotat. I refleksjonsnotatet skal studenten vise seg som en tydelig og reflektert fagperson som også evner å vurdere egen innsats i praksisperioden.

Arbeidskravet er obligatorisk, og det må være bestått for å kunne gå opp til eksamen i Mat og måltider i barnehagen. Det er faglærere på fordypningen som vurderer dette arbeidskravet.

Eksamen

Praksis vurderes til Bestått/Ikke bestått.

Praksis må være bestått for å kunne gå opp til eksamen i fordypningsemnet.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 02:27:55