PRA035ERN Praksis i fordypning Mat- og måltidspedagogikk
- Studiepoeng:
- 0
- Ansvarlig avdeling:
- Avdeling for lærerutdanning
- Undervisningssemester:
- Høst
- Varighet:
- 1 semester
Emnet er tilknyttet følgende studieprogram
Forkunnskapskrav
Bestått PRA034.
Innhold
Praksisen er direkte knyttet til studentens fordypning i Mat- og måltidspedagogikk. Praksisperioden bygger på læringsutbyttebeskrivelsene i fordypningen ERN124.
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten:
-
Kan arbeidsmetoder som fremmer barns spise- og smaksutvikling
-
Kan anvende sensoriske uttrykk
-
Kan anvende Retningslinjer for mat og måltid i barnehagen
Ferdighet
Studenten:
-
Kan planlegge, organisere og lage sunne, måltider ute og inne
-
Kan planlegge, organisere og gjennomføre Sapere-samlinger og matlagingsaktiviteter for barn
Generell kompetanse
Studenten:
-
Kan reflektere over barnehagemåltidet i et helsefremmende perspektiv
-
Er språklig bevisst hvordan man snakker om mat og matvaner
-
Har god personlig hygiene
-
Setter seg inn i barnehagens internkontroll for kjøkkenhygiene
-
Tar initiativ til å sette seg inn i barnehagens mat- og måltidsrammer
-
Tar initiativ til å skaffe seg oversikt og tar hensyn til barn med matoverfølsomhet og behov for religiøse kostholdshensyn
-
Er aktiv og tydelig og bidrar til å skape en varm og inkluderende måltidskultur
-
Viser anerkjennende og støttende holdninger som kan bidra til at barn opplever glede og mestring i mat- og måltidssituasjoner
-
Kan veilede og inspirere barn når de utforsker egne sanser gjennom Sapere-metoden
-
Kan uttrykke seg reflektert både muntlig og skriftlig i mat- og måltidssammenheng
-
Viser vilje og evne til å spørre, lytte og lære
-
Bidrar til å skape et mat- og måltids miljø i barnehagen som er åpen for refleksjon og gode dialoger
-
Kan sette i gang og lede mat- og måltidsdiskurser med foreldre og ansatte i barnehagen
-
Planlegger og tar ansvar for mat og måltid jf. fordypningens praksisoppgaver
-
Kan forklare praksisoppgaver tydelig og begrunne valg ovenfor barnehageansatte og barnas foreldre
-
Setter seg pedagogiske mål ved planlegging av måltider og jobber målrettet
-
Kan vise barn ulike matlagingsteknikker og setter krav til god hygiene
-
Er en god rollemodell i mat- og måltidssitusjoner og smaker selv på en rekke ulike matvarer
Undervisnings- og læringsformer
Praksis foregår i barnehage, og er obligatorisk. Det er 100% fremmøte
Omfang 10 dager.
Praksisoppgavene planlegges med utgangspunkt i læringsutbyttebeskrivelsen for fordypningens praksisperiode. De skal også ta utgangspunkt i praksisbarnehagens planer, Retningslinjer for mat og måltid i barnehagen og Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver, fagområde 3.2 Kropp, bevegelse og helse.
Studenter og faglærere på fordypningen samarbeider i forkant av praksisperioden om å forberede pedagogiske aktiviteter med mat. Deretter samarbeider studentene og praksislærer om å tilpasse oppgavene til den enkelte barnehage (jf. økonomi, årsplaner, månedsplaner osv.).
I tillegg gjelder følgende for fordypningspraksisen:
Studenten skal:
-
drøfte forventninger med praksislærer
-
levere forventningsnotat til praksislærer
-
planlegge, gjennomføre og evaluere oppgaver i forbindelse med fordypningen
-
ha minst én lederdag der oppgavene i fordypningen skal prege lederdagen
Progresjon i praksis ivaretas ved at studenten:
-
tar i bruk ulike arbeidsmåter
-
får økt lederansvar, alt fra enkle til mer kompliserte oppgaver
-
utfordres til å ta egne valg og til å være kreativ i løsningen av arbeidsoppgavene
-
oppøver evnen til å gi tilbakemeldinger på andres arbeid
-
bruker erfaringer og kunnskap fra tidligere praksisperioder
Arbeidskrav
I etterkant av praksis skal studentene gjennomføre et arbeidskrav i form av et refleksjonsnotat. I refleksjonsnotatet skal studenten vise seg som en tydelig og reflektert fagperson som også evner å vurdere egen innsats i praksisperioden.
Arbeidskravet er obligatorisk, og det må være bestått for å kunne gå opp til eksamen i Mat og måltider i barnehagen. Det er faglærere på fordypningen som vurderer dette arbeidskravet.
Eksamen
Praksis vurderes til Bestått/Ikke bestått.
Praksis må være bestått for å kunne gå opp til eksamen i fordypningsemnet.