Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

  • Utvekslingsstudent inn

Undervisningsspråk

Norsk

Forkunnskapskrav

45 studiepoeng nordisk språk og litteratur eller tilsvarende. Studenter må være i stand til å følge undervisning på norsk og lese pensumlitteratur på norsk, dansk og svensk.

Innhold

Emnet gir en innføring i ulike typer litteraturteori, og trening i å anvende dem i tekstanalyser. Det skilles mellom tekstorienterte, kontekstorienterte og leserorienterte teorier. Disse brukes til å synliggjøre og vurdere ulike aspekter ved litteraturen, for eksempel litterær struktur, politisk tendens eller tolkningskonvensjoner. Studentene får arbeide med nordisk, især norsk, litteratur fra ulike tider og i ulike former, deriblant multimodale verk. De får også øvelse i å vurdere hvilke teorier som kan være nyttige i møtet med forskjellige typer tekster.

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studentene ha bred kunnskap om noen sentrale teorier om litteratur, både tekstorienterte teorier (om litterær struktur), kontekstorienterte teorier (om litteratur og samfunn) og leserorienterte teorier (om litteratur og leser). De skal kunne omsette teoriene i analytiske spørsmål og anvende dem i tekstlesninger. De skal også kunne analysere multimodale tekster, hvor litterære uttrykk samspiller med bilder og/eller lyd.

Vilkår for å gå opp til eksamen

Bestått muntlig innlegg, eventuelt tilsvarende oppgave, som går fram av informasjon ved semesterstart.

Undervisnings- og læringsformer

Seminar og gruppearbeid. Emnet har et forventet arbeidsomfang på 400 timer.

Studentevaluering

Studieprogramleder fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1.

Eksamen

Individuell hjemmeeksamen med en ukes innleveringsfrist. Gradert karakter. Oppgaven skal skrives på norsk eller et annet skandinavisk språk (dansk eller svensk). I vurderinga vil det bli lagt vekt på faglig innhold, kommunikativ kompetanse og tilfredsstillende språkføring.

Annen informasjon

Emnet inngår ikke i studieprogram ved Universitetet i Agder. Emnekoden er beregna på utvekslingsstudenter som skal bygge inn 15 studiepoeng (eller mer) norsk i utdannelsen ved sin hjemmeinstitusjon. Emnet kan derfor ikke inngå som en del av norskstudiet for framtidige lærere i norsk grunnskole og videregående skole.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
NO-209 – Litteraturteori og tekstanalyse 15
NO-208 – Emnestudium i nordisk litteratur 10
NOU208 – Emnestudium i nordisk litteratur for utvekslingsstudenter 10
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 02:26:31