Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk

Forkunnskapskrav

Studenter må være i stand til å følge undervisning og lese pensumlitteratur på norsk, dansk og svensk.

Anbefalte forkunnskaper

NOU145 Norsk språkstruktur og språkbruk for utvekslingsstudenter

Innhold

Emnet fokuserer på hvordan språk og tekst varierer til ulike tider, på ulike steder og i ulike sosiale sammenhenger. Med historiske, geografiske og sosiale perspektiv studerer en særdrag i norsk tale- og skriftspråk. Disse jamføres med språka i de andre skandinaviske landa, i tillegg til at en tar opp til drøfting ulikheter i det språklige klimaet i Skandinavia. Det blir også lagt vekt på å kunne beskrive eldre språksteg, først og fremst det norrøne, som blir jamført med moderne norsk språksystem.

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studentene kunne vise grunnleggende kunnskaper og bevissthet om hvordan språk og tekst varierer til ulike tider, på ulike steder og i ulike sosiale sammenhenger. De skal kunne vise innsikt i sentrale særdrag i norsk og i de andre skandinaviske tale- og skriftspråk. De skal ha kunnskap om særtrekk ved det norske språksamfunnet, og innsyn i og forståelse av det språklige klimaet i de skandinaviske landa. Videre skal studentene være i stand til å beskrive eldre språksteg i norsk, især det norrøne, og kunne sammenlikne dem med moderne språksteg. Studentene skal også kunne formidle kunnskapen sin videre, både skriftlig og muntlig.

Vilkår for å gå opp til eksamen

Individuell skriftlig innleveringsoppgave må være bestått. Oppgaven skal skrives på norsk eller et annet skandinavisk språk (dansk eller svensk).

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger, seminar og gruppearbeid. Emnet har et forventet arbeidomfang på 400 timer.

Studentevaluering

Studieprogramleder fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1.

Eksamen

Individuell 6-timers skriftlig eksamen. Gradert karakter. Eksamen skal skrives på norsk eller et annet skandinavisk språk (dansk eller svensk). Ordbok er tillatt. I vurderinga vil det bli lagt vekt på faglig innhold, kommunikativ kompetanse og tilfredsstillende språkføring.

Annen informasjon

Emnet inngår ikke i studieprogram ved Universitetet i Agder. Emnekoden er beregna på utvekslingsstudenter som skal bygge inn 15 studiepoeng (eller mer) norsk i utdannelsen ved sin hjemmeinstitusjon. Emnet kan derfor ikke inngå som en del av norskstudiet for framtidige lærere i norsk grunnskole og videregående skole (årsstudiet/bachelorstudiet).

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
NO-146 – Språk og samfunn i tid og rom 15
NO-167 – Mangfold og variasjon i norsk og nordisk 10
NO-168 – Norsk språkhistorie 10
NOU167 – Mangfold og variasjon i norsk og nordisk - for utenlandske studenter 10
NOU168 – Norsk språkhistorie - for utenlandske studenter 10
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 02:26:31