Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk

Forkunnskapskrav

Studenter må være i stand til å følge undervisning og lese pensumlitteratur på norsk, dansk og svensk.

Innhold

Emnet dreier seg om tekst, kommunikasjon og språket som system. En studerer muntlige, skriftlige og sammensatte tekster, både når det gjelder tekstenes særpreg og struktur, men også hvordan de fungerer i bruk innenfor ulike kontekster. Språksystemet blir studert på lyd-, ord- og setningsnivå. Moderne norsk står i sentrum, samtidig som en inntar et språksammenliknende perspektiv. Trekk fra det norske språksystemet blir kontrastert både mot språk i Norden og mot språk fra andre deler av verden. Slik legger dette emnet et faglig grunnlag for å beskrive vårt eget språk i et kontrastivt perspektiv og for å forstå språkforhold som oppstår i et samfunn der ulike språk møtes. I tillegg til teori, legges det vekt på praktisk analyse av både tekst og av språklige ytringer.

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studentene kunne vise grunnleggende kunnskaper om tekst og kommunikasjon. De skal ha forståelse av og innsikt i hva som særpreger muntlige, skriftlige og sammensatte tekster, og kunnskap om bruken av disse tekstene. De skal kunne analysere tekster og beskrive strukturelle og kontekstuelle sider ved dem. Likeens skal studentene kunne vise grunnleggende kunnskaper om språket som system på lyd-, ord- og setningsnivå, særlig for moderne norsk, men også i et språksammenliknende perspektiv. Med dette skal de kunne beskrive norsk i et kontrastivt perspektiv, og de skal ha utviklet innsikt i og forståelse av språkforhold som oppstår i et samfunn der ulike språk møtes. I tillegg til teoretisk kunnskap skal studentene ha ferdigheter i analyse av språklige ytringer. De skal også ha ferdighet i å formidle sine kunnskaper og forståelse videre, både skriftlig og muntlig.

Vilkår for å gå opp til eksamen

Individuell skriftlig innleveringsoppgave må være bestått. Oppgaven skal skrives på norsk eller et annet skandinavisk språk (dansk eller svensk).

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger, seminar og gruppearbeid. Emnet har et forventet arbeidsomfang på 400 timer.

Studentevaluering

Studieprogramleder fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1.

Eksamen

Individuell 6-timers skriftlig eksamen. Gradert karakter. Eksamen skal skrives på norsk eller et annet skandinavisk språk (dansk eller svensk). Ordbok er tillatt. I vurderingen vil det bli lagt vekt på faglig innhold, kommunikativ kompetanse og tilfredsstillende språkføring.

Annen informasjon

Emnet inngår ikke i studieprogram ved Universitetet i Agder. Emnekoden er beregnet på utvekslingsstudenter som skal bygge inn 15 studiepoeng (eller mer) norsk i utdannelsen ved sin hjemmeinstitusjon. Emnet kan derfor ikke inngå som en del av norskstudiet for framtidige lærere i norsk grunnskole og videregående skole (årsstudiet/bachelorstudiet).

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
NO-145 – Norsk språkstruktur og språkbruk 15
NO-166 – Norsk grammatikk 10
NOU166 – Norsk grammatikk - for utenlandske studenter 10
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 02:26:30