Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Forkunnskapskrav

BIO111 må være bestått.

Obligatoriske oppgaver i ML-208 må være gjennomført og bestått.

Anbefalte forkunnskaper

ML-208 Molekylærbiologi

Innhold

Emnet gir en oppdatert oversikt over en del av det omfattende anvendelsesområdet til molekylærbiologiske metoder innen diagnostikk og persontilpasset medisin. Undersøkelser på DNA/RNA-nivå av mikrober eller humant materiale (inkludert tumorvev) hvor det benyttes molekylærbiologiske metoder som PCR, FISH, mikromatriser og sekvensering vil bli gjennomgått. Studentene vil analysere real-time PCR data for å kunne vurdere kontroller og besvare pasientprøver. Studentene vil også sekvensere DNA-molekyler og bruke bioinformatikk for behandling av disse og analysere mot relevante databaser. De vil også benytte slike databaser for å finne informasjon om utvalgte gener og molekyler. Laboratorieøvelser vil gi studentene utfyllende kjennskap og erfaring med utvalgte anvendelsesområder, samt kritiske faktorer knyttet til preanalytiske forhold.

Læringsutbytte

Studenten skal etter fullført emne:

  • ha kunnskap om grunnleggende og spesialiserte molekylærbiologiske teknikker som brukes i medisinsk diagnostikk og forskning

  • ha kunnskap om kvalitetssikring i arbeid med molekylærbiologiske metoder

  • kjenne til hvordan molekylærbiologiske metoder benyttes innen ulike laboratoriemedisinske fagfelt; som patologi, mikrobiologi, medisinsk genetikk, medisinsk biokjemi, immunologi/transfusjonsmedisin og farmakologi.

  • beherske generelle rutiner for selvstendig arbeid i et molekylærbiologisk laboratorium

  • kunne bearbeide PCR data for å vurdere analysesvar på prøver og kontroller

  • kunne bearbeide og analysere DNA-sekvenser og andre innsamlede data ved bruk av bioinformatikk

Vilkår for å gå opp til eksamen

Fremmøte til den obligatoriske undervisningen må være godkjent. Laboratorieøvelser og innleveringer må være bestått. Se Canvas for mer informasjon.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen gis i form av forelesninger, seminar og laboratorieøvelser. Arbeidsomfanget tilsvarer 135 timer (inkl. undervisning og egenstudie), jfr. forskrift om studier og eksamen ved UiA §13. Det er obligatorisk fremmøte til deler av undervisningen. Det kreves godkjenning av rapport fra utvalgte laboratorieøvinger. Detaljer gis ved semesterstart og informasjon vil bli publisert i Canvas.

Studentevaluering

Studieprogramleder i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

R1/(S1+S2) og enten FYS1 eller KJE1 eller BIO1 eller tilsvarende.

Eksamen

Avsluttende skriftlig eksamen under tilsyn, 2 timer. Gradert karakter.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
BIO402 – Applied Molecular Biology 5
ML-207 – Anvendt molekylærbiologi 5
ML-317 – Molekylær diagnostikk og bioinformatikk 5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 02:25:16