Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Innhold

Elektriske motordrifter kan ses på som syntesen av elektriske maskiner, kraftelektronikk og reguleringsteknikk. Dette emnet har hovedvekt på den fysiske forståelsen av elektriske maskiner, ettersom spesielt reguleringsteknikk er dekket av andre emner i studiet. Kraftelektronikk behandles kun som en blokk som er i stand til å prosessere elektrisk energi til den form som er nødvendig for anvendelsen. Følgende temaer behandles: repetisjon av nødvendig grunnlag fra elektroteknikken, magnetisme, magnetiske kretser og transformatorer, DC maskiner, AC maskiner og bruk av romvektorer i den matematiske beskrivelsen, synkronmaskiner, asynkronmaskiner, modeller og simulering av DC og AC elektrisk maskiner, valg av komponenter.

Læringsutbytte

Etter fullført emne, skal studenten

  • ha forståelse for det fysikalske grunnlaget for elektriske maskiner og elektromekanisk energiomvandling

  • ha en grunnleggende fysisk forståelse for virkemåten til de viktigste DC- og AC maskiner

  • forstå elektriske motordrifter som syntesen av elektriske maskiner, kraftelektronikk og reguleringsteknikk

  • anvende modeller og simulering ved konstruksjon av elektriske maskiner

  • velge komponenter ved konstruksjon av elektriske maskiner

Vilkår for å gå opp til eksamen

Obligatoriske oppgaver må være innlevert og bestått. Oppgavene kan være teoretiske og/eller bestå av laboratoriearbeid. Informasjon blir gitt i Canvas ved starten av semesteret.

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger. Deler av pensum forventes lest som selvstudium. Veiledningstimer.

Studentevaluering

Emneevaluering gjennomføres som midtveisevaluering og i tråd med normalordningen i kvalitetssikringssystemet kapittel 2.1.1, dersom ikke andre opplysninger gis ved semesterstart.

Eksamen

Individuell skriftlig eksamen, 3 timer (teller 60 % av endelig karakter), og prosjektarbeid med obligatorisk presentasjon (teller 40 % av endelig karakter). Gradert karakter.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
MAS401 – Elektriske motordrifter 5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:28:31