Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk.

Anbefalte forkunnskaper

EX-100 Examen philosophicum og JUR100 Examen Facultatum.

Innhold

Emnet tar opp rettsforholdet mellom ektefeller, både under ekteskapet og ved ekteskapets opphør. Rettsforholdet mellom barn og foreldre er ikke en del av emnet. Sentrale temaer er de økonomiske rettsvirkningene av inngåelse av ekteskap, samt delingen av formuen ved separasjon og skilsmisse. Emnet tar opp hva som skal skje med en persons eiendeler og gjeld etter at vedkommende er død. Det fokuseres på legalarveretten (arv etter loven), herunder reglene om uskiftet bo, og testamentretten (arv eter testament), herunder reglene om testamenters opprettelse, tolking, tilbakekall og bortfall, samt skillet mellom livs- og dødsdisposisjoner.

Læringsutbytte

Etter å ha fullført dette emnet skal studenten:

  • ha oversikt over og forstå sentrale arve- og familierettslige begreper.

  • kunne identifisere og bruke rettsreglene om ektefellers råderett, eiendomsrett, gjeldsansvar, sondringen mellom eierforhold og formuesordning, deling av formuene ved separasjon og skilsmisse (likedeling, skjevdeling, gjeldsfradrag, vederlagskrav og gjenstandsmessig fordeling), livs- og dødsdisposisjoner, arverett etter loven, testamenters gyldighet, gjenlevende ektefelles arve-, skifte- og uskifterettigheter og gjenlevende samboers arve- og uskifterettigheter.

  • ha oversikt over og kunne forklare hovedtrekkene ved reglene om ektefellers underholdsplikt under ekteskapet.

  • kunne se sammenhengen mellom reglene og foreta en kritisk vurdering av rettstilstanden innenfor de problemstillinger som tas opp i emnet.

  • kunne reflektere over etiske problemstillinger innen arve- og familieretten for å kunne anvende regelverket på en ansvarlig måte.

  • kunne tilegne seg ny kunnskap innenfor arve- og familieretten.

Vilkår for å gå opp til eksamen

Det vil være krav om minimum 75 % deltagelse på obligatoriske arbeidskrav. Dette omfatter deltakelse i gruppearbeid, skriving og kommentering av besvarelser samt deltakelse i storgrupper. I tillegg vil det være en større obligatorisk innleveringsoppgave som må være godkjent før man kan fremstille seg til eksamen. Studenter som ikke har fått godkjent de obligatoriske arbeidskravene, kan ikke avlegge eksamen og må ta hele emnet om igjen. Nærmere informasjon legges ut i Canvas ved semesterstart.

Undervisnings- og læringsformer

Plenumsforelesninger, seminarer og omfattende bruk av gruppearbeid. Studentene vil bli inndelt i grupper på ca 10 personer. Gruppearbeidet vil bestå av teoretiske og praktiske problemstillinger i tilknytning til emnet. Det vil være krav om tre til seks innleveringsoppgaver og kommentering av besvarelser i emnet. Det er krav om minimum 75 % deltagelse på de obligatoriske arbeidskravene. Dette omfatter deltakelse i gruppearbeid, skriving og kommentering av besvarelser samt deltakelse i storgrupper. I tillegg må en obligatorisk innleveringsoppgave være godkjent. Studenter som ikke oppfyller arbeidskravet og/eller ikke har bestått den obligatoriske oppgaven kan ikke avlegge eksamen og må ta hele emnet om igjen. Studentene må benytte Canvas som er universitetets læringsstøttesystem. Emnet har et forventet arbeidsomfang på rundt 270 timer.

Studentevaluering

Studieprogramleder i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilgang for privatister

Nei

Eksamen

4 timer skriftlig individuell eksamen.
Vurderingsuttrykk: Gradert karakter.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
JUR116 – Familie- og arverett 7.5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 02:23:28