Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk.

Anbefalte forkunnskaper

BE-111 Finansregnskap 1 og JU-208 Skatterett 1, eller tilsvarende

Innhold

Emnet omfatter beskatning av aksjeselskaper og aksjonærer, beskatning av deltakere i ansvarlig selskap, innføring i merverdiavgiftssystemet og arbeidsgiveravgift. I dette inngår refleksjoner over etisk ansvar og faktorer som påvirker skattemoralen i samfunnet. Det legges stor vekt på praktisk oppgaveløsning. Selskapsbeskatning: forholdet mellom skattereglene og regnskapsreglene, skattlegging av selskaper og aksjonærer/selskapsdeltakere (herunder utsatt skatt). Pensum omfatter ikke særregler for spesielle bransjer - så som kraftverk, skipsfart, petroleumsutvinning, jord- og skogbruk mv. Merverdiavgiftssystemet: grunnprinsipper for merverdiavgiften, hvem som er avgiftspliktig (herunder frivillig registrering), avgiftspliktige transaksjoner (herunder særskilte fritak), fradrag for inngående merverdiavgift (herunder særskilte begrensninger), avgiftsgrunnlaget, avgiftsregistrering og avgiftsoppgjør.

Læringsutbytte

Etter å ha gjennomført dette emnet skal studenten:

  • ha omfattende teoretisk kunnskap innenfor skatte- og avgiftsretten for å kunne løse praktiske skatte- og avgiftsspørsmål med hovedvekt på selskapsbeskatning.

  • kunne anvende Aksjonærmodellen, Fritaksmodellen og Deltakermodellen.

  • kunne beregne skattekostnad, betalbar skatt og utsatt skatt for aksjeselskaper.

  • kunne vurdere en virksomhets merverdiavgiftsmessige forhold og merverdiavgiftsmessig behandle alminnelige transaksjoner.

  • ha kjennskap til reglene om arbeidsgiveravgift.

  • kunne anvende juridisk metode ved behandling av skatte og avgiftsmessige problemstillinger, oppdatere kunnskap innen skatte- og avgiftsrett samt reflektere over etiske problemstillinger innenfor emnet og vurdere ansvarlighet i anvendelse av skatterettslige regler.

  • ha forståelse for hvorfor det ilegges skatter og avgifter og hvordan det bidrar til en fordeling som hindrer fattigdom og øker rettferdighet, jf. FNs bærekraftmål.

 

Sammen med JU-208 Skatterett 1 vil studentene få kompetanse som tilfredsstiller kravene til skatterettskravet for å bli autorisert regnskapsfører.

Vilkår for å gå opp til eksamen

Godkjent obligatorisk innlevering. Mer informasjon gis i Canvas ved semesterstart.

Undervisnings- og læringsformer

Forelesning og oppgaveløsning. Gruppearbeid. Emnet har et forventet arbeidsomfang på rundt 200 timer.

Studentevaluering

Studieprogramleder i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilgang for privatister

Nei.

Tilbys som enkeltemne

Ja. Med forbehold om ledige plasser/kapasitet.

Eksamen

4 timers skriftlig eksamen med bokstavkarakterer.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 02:23:20