Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk eller engelsk. Hvis internasjonale studenter tar kurset vil det bli gitt på engelsk.

Forkunnskapskrav

Bestått eksamen i ME-100 Samfunnsvitenskapelig metode eller tilsvarende

Innhold

Emnet omfatter følgende hovedkomponenter:

  • Hvordan skrive en masteroppgave - hvordan velge tema, hvordan evalueres oppgaven, hvilken rolle innehar teori og forskningsmetode i oppgaven.

  • Forskningsparadigmer - Forskningsprosessen, filosofisk grunnlag for egenskaper og begrensninger for forskningsparadigmer, og hvordan kunnskap genereres og utvikles.

  • Forskningsmetoder - beskrivelse av ulike forskningsmetoder som anvendes ved forskning innen informasjonssystemer (IS). Emner som dekkes inkluderer kvalitative og kvantitative metoder for datainnsamling og analyse, samt aksjonsforskning og designforskning.

  • Forskningsetikk

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studentene:

  • kunne forklare forskjeller mellom ulike forskningsparadigmer som anvendes innen IS-forskning og deres implikasjoner for planlegging og gjennomføring av forskningsstudier

  • kunne velge egnet metode for ulike forskningsspørsmål basert på tilstrekkelig kunnskap om utvalgte forskningsmetoder (kvantitative, kvalitative og designorienterte).

  • kunne utarbeide et forskningsdesign for gjennomføring av vitenskapelige undersøkelser på masternivå, med særlig fokus på masteroppgaven. Dette omfatter utvikling av forskningsspørsmål, design av datainnsamling og analyse, samt rapportering

  • kunne anvende forskningsmetoder for gjennomføring av praksisnære prosjekter som møter ulike målgruppers behov

  • kunne oppgi etablerte etiske normer og regler for god forskning

Vilkår for å gå opp til eksamen

Det kreves godkjente obligatoriske oppgaver for å gå opp til eksamen. Det kreves deltakelse i klassediskusjoner for å kunne gjennomføre og få godkjent enkelte obligatoriske oppgaver. Informasjon om disse vilkårene beskrives i Canvas.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen består av en kombinasjon av forelesninger, gruppearbeid og prosjektoppgaver. Det er obligatorisk fremmøte i deler av undervisningen, dette vil bli spesifisert nærmere ved semesterstart.

Forventet arbeidsomfang er 270 timer.

 

Studentevaluering

Studieprogramleder i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilgang for privatister

Nei

Eksamen

Eksamen gjennomføres som mappeevaluering av innleverte prosjektoppgaver. Nærmere informasjon beskrives i Canvas.

Eksamen vurderes i form av bokstavkarakter.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
IS-4900 – Forskningsmetoder innen informasjonssystemer 7.5
IS-503 – Forskningsmetoder innenfor informasjonssystemer 7.5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 02:23:08