Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Anbefalte forkunnskaper

IDR203 Prestasjonsutvikling i idrett (15 sp) eller tilsvarende.

Innhold

Innholdet i dette emnet vil bestå av fysiske og biologiske, sosiale og psykologiske aspekter ved prestasjonsutvikling i idrett og fysisk aktivitet. Menneskers utvikling og yteevne betraktes i studiet som en integrert prosess hvor det synes nødvendig å inkludere kunnskap om både biologiske, fysiologiske, sosiale og psykologiske fenomener. Studentene skal tilegne seg kunnskap om hvordan individ og lag utvikler seg og presterer i idrett og fysisk aktivitet, samt hvordan man tilrettelegger for trening slik at en når sine målsettinger.

 

Hovedtematikk:

  • Gruppedynamiske faktorer

  • Trenerrollen og coaching

  • Sosialisering gjennom og til idrettsdeltakelse/fysisk aktivitet

  • Talent og talentutvikling

  • Individuelle forskjeller i relasjon til idrettslig prestasjon og fysisk aktivitet

  • Kardiorespiratoriske aspekter

  • Muskulære- og nevromuskulære aspekter

  • Restitusjon og idrettsernæring

Læringsutbytte

Studenten skal etter endt emne:

  • ha tilegnet seg og kunne anvende avansert kunnskap knyttet til sentrale fysiske og biologiske, sosiale og psykologiske aspekter forbundet med prestasjonsutvikling i idrett og fysisk aktivitet

  • kunne forstå og kritisk analysere teorier og sentrale empiriske fenomen som er bestemmende for prestasjonsevnen i ulike typer bevegelsesaktiviteter

  • kunne analysere faglige problemstillinger og kritisk kunne vurdere vitenskapelige arbeider

  • kunne formidle vitenskapelig fagkunnskap og kommunisere om faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner innenfor fagområdet prestasjonsutvikling i idrett og fysisk aktivitet

  • kunne koble klassiske forskningsstudier og diskusjon av nyere problemstillinger og komme fram til et hovedproblemområde for selvstendig forskning

Vilkår for å gå opp til eksamen

Obligatoriske gruppeinnleveringer: Gruppebaserte arbeidskrav (innleveringer) knyttet til hver tematikk. Vurdert til godkjent / ikke godkjent. Se ellers egne retningslinjer.

Midtveis portal: Individuell oppgave (fagessay) på pensumrelevant tema, maksimalt 5 sider (eksklusiv referanser), New times roman, 12 pkt, 1 ½ linjeavstand. Vurdert til godkjent / ikke godkjent.

Konferansebidrag: Studentene skal planlegge konferansen og gjennomføre en muntlig presentasjon etterfulgt av spørsmål fra opponenter og øvrige tilhørere som er bachelorstudenter og forelesere på idrett. Presentasjonen må vurderes til godkjent. Se mer informasjon i Canvas.

Undervisnings- og læringsformer

Arbeidsformer er forelesninger, gruppearbeid og selvstudium.

Forventet arbeidsomfang er 810 timer (27 timer per studiepoeng).

Studentevaluering

Studieprogramleder i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Eksamen

Individuell 14-dagers hjemmeeksamen. Besvarelsen skal være på maksimalt 5000 ord (1 ½ linjeavstand). I tillegg kommer litteraturliste. Vi gjør oppmerksom på at plagiatkontroll vil bli gjennomført. Justerende muntlig eksamen knyttet til hele pensum. Det gis gradert karakter.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
IDR403 – Sosiale og psykologiske aspekt ved fysisk aktivitet og prestasjon 20
IDR423 – Utvikling, læring og prestasjon i idrett 15
IDR424 – Veien til idrettslig ekspertise 15
IDR409 – Teamdynamikk og coaching 5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:26:07