Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Anbefalte forkunnskaper

FYS131 Innføring i fysikk 1

Innhold

Fysikk er den mest fundamentale av alle naturvitenskapene og samtidig den mest avanserte både i eksperimentell og matematisk henseende. En vesentlig del av fysikkens område har alltid vært av ontologisk art, nemlig et forsøk på å forstå hva den fysiske verden består av. Sentralt i dette emnet er oppdagelsene av fotonene og de atomære partiklene og utviklingen av kvantemekanikken som beskriver egenskaper til lys, atomer og atomkjerner. Kvantemekanikken regnes som det største gjennombruddet i den moderne fysikkens utvikling, ikke bare på grunn av dens radikale begreper, men også fordi den har vist seg anvendelig på nesten alle fysikkens områder - og til og med på naturvitenskapene kjemi og biologi.

Læringsutbytte

Studenten skal etter fullført emne:

Kunnskap

  • ha kunnskap om utviklingen av vår forståelse av lys fra Newtons partikkelmodell til Einsteins fotonteori
  • ha forståelse av begrepene elektrisk ladning og kraft, magnetisme, strøm, spenning og elektrisk energi
  • kunne redegjøre for utviklingen av elektromagnetismen fra Ørsted til Faradays induksjonslov og hvordan elektromotorer og generatorer virker
  • kunne redegjøre for hvordan røntgenstråler, radioaktivitet og atomets indre struktur ble oppdaget
  • ha forståelse av kvantiserte størrelser i kvantefysikken
  • kunne anvende Einsteins likning E = mc 2 til å utføre beregninger i radioaktive prosesser og fisjon- og fusjonsreaksjoner, forstå betydningen av begrepet halveringstid og kunne anvende det til å beregne radioaktive stoffers aktivitet
  • ha kunnskap om hvordan stråling fra radioaktive kjerner kan brukes til å diagnostisere og behandle sykdommer og utvinne energi

 

Ferdigheter

  • kunne formidle og anvende fysikkens teorier og modeller for lys, både lysets bevegelse og vekselvirkning med materie, og praktiske anvendelser som fotoelektriske effekt og solceller
  • kunne forklare virkemåten til og konstruere en elektromotor og generator
  • kunne formidle hendelsene som førte frem til oppdagelsen av atomets struktur og naturens kvanteegenskaper
  • kunne formidle og demonstrere periodiske bevegelser og hvordan bølger interfererer og danner stående bølgemønster
  • kunne formidle betydningen av Einsteins likning E = mc2 for forståelse av energiutvinning av de kjernefysiske prosessene fisjon og fusjon

 

Generell kompetanse

  • kunne referere til andres arbeid i egne skriftlige arbeider
  • kunne bruke egen fagkunnskap til å vurdere skriftlige og muntlige kilder
  • kunne relatere den moderne fysikkens forståelse av lys, atomer og atomkjerner til kjemiske og biologiske systemer 

Vilkår for å gå opp til eksamen

Fremmøte til alle obligatoriske laboratorieøvelser må være godkjent og alle obligatoriske innleveringsoppgaver må være bestått, se Canvas for mer informasjon.

For studenter i lektorutdanningen må i tillegg 25 timer praksis være bestått. Studenter som ikke er i lektorutdanningen, må bestå én obligatorisk innlevering mer enn studentene i lektorutdanningen.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen gis i form av forelesninger med demonstrasjoner og oppgavegjennomgåelse. Det vil være ukentlige oppgaver av både teoretisk og praktisk karakter.

Det er to uker praksis i skolen for studenter i lektorutdanningen. Det er et forventet arbeidsomfang på 270 timer for emnet.

Studentevaluering

Studieprogramleder i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Generell studiekompetanse og matematikk R1(eller matematikk S1og S2) og enten Matematikk R2 eller Fysikk 1 og 2 eller Kjemi 1 og 2 eller Biologi 1 og 2 eller Informasjonsteknologi 1 og 2 eller Geofag 1 og 2 eller Teknologi og forskningslære 1 og 2.

Eksamen

Individuell muntlig eksamen. Gradert karakter.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
FYS127 – Kvantefysikk 6
FYS205 – Partikkelfysikk og kosmologi 2
FYS123 – Elektromagnetisme 2
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:25:31