Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Innhold

En innføring i fenomenologisk metode, eksistensialisme, dialogfilosofi, etikk og emner knyttet til kommunikasjon og teknologi. Fenomenologien tar utgangspunkt i den subjektive erfaringen og utforsker temaer som sanseerfaring, fantasi, følelser, m.m. Dette settes i sammenheng med bruk av kommunikasjonsmedia som uttrykks- og kommunikasjonsmiddel. Eksistensialismen og dialogfilosofien er videreføringer av fenomenologien som tar opp temaer som frihet og valg, angst, etisk ansvar og kommunikasjon mellom mennesker. Her studeres effekten av kommunikasjonsmedia på samfunnet og den enkelte. Hovedvekten legges på filosofien hos Søren Kierkegaard, Jean-Paul Sartre, Martin Buber og medie- og teknologifilosofien Marshall McLuhan.

 

Læringsutbytte

Etter å ha tatt dette emnet, skal studenten

  • ha kunnskap om fenomenologisk metode.

  • ha et grunnlag for å forstå og vurdere etiske og eksistensielle spørsmål.

  • kunne anvende fenomenologisk metode og filosofisk teori på å forstå og vurdere bruken og effekten av kommunikasjonsmedia.

 

Undervisnings- og læringsformer

Forelesning og seminar. Enkelte obligatoriske samlinger. Det vil være noe felles undervisning med FIL105.

Studentevaluering

Studieprogramleder i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilbys som enkeltemne

Ja, med forbehold om ledig plass/kapasitet.

Eksamen

Skriftlig eksamen, 3 timer. Gradert karakter.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
FIL105 – Eksistensialisme 8
EX-106 – Vitenskapsteori, etikk og profesjonens rolle 5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:25:15