Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk

Innhold

Emnet inneholder to disipliner, filosofihistorie og etikk:

Filosofihistorie (2/3) gir en historisk innføring i filosofiske tenkemåter fram til våre dager, og hvordan disse har preget vestlig virkelighetsoppfatning og vitenskap. Ut fra et kritisk perspektiv vektlegges det hvordan ulike filosofiske systemer har konkurrert og avløst hverandre. Dette skal gi studentene grunnlag for en argumentativ refleksjon over egen selvforståelse innenfor en vitenskapelig preget virkelighetsoppfatning.

Etikk (1/3) gir en systematisk innføring i metaetikk og normativ etikk. Innenfor begge områdene legges det vekt på begrepsavklaringer. Studentene blir gjort kjent med dagens ulike etiske teorier og begrunnelsene for disse. Dette skal gi studentene grunnlag for en argumentativ refleksjon over moralske utfordringer.

Læringsutbytte

Ved endt emne skal studenten ha

  • grunnleggende kjennskap til viktige begrep, epoker og sentrale tenkere i filosofiens historie

  • en kritisk forståelse av filosofiens historie, i den forstand at hovedargumentene for og imot de enkelte tenkeres filosofi skal være kjent

  • kjennskap til de sentrale begrepene og posisjonene innenfor metaetikk og normativ etikk, og deres for- og motargument

  • evne til å gjengi og foreta enkle drøftinger av argumentasjonen i noen sentrale problemstillinger innenfor filosofihistorie og etikk

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger. Forventet arbeidsomfang 270 timer.

Studentevaluering

Studieprogramleder i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilbys som enkeltemne

Ja. Med forbehold om ledig plass/kapasitet.

Eksamen

5-timers individuell skriftlig eksamen. Oppgaven er todelt: Filosofihistorie teller 2/3 og etikk teller 1/3. Begge disipliner må være bestått.
Gradert karakter.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
EX-900 – Examen philosophicum 10
EX-108 – Examen philosophicum på Lesbos 10
EX-1150 – Examen philosophicum 10
EX-112 – Exam Philosophicum (engelsk) 10
EX-111 – Examen facultatum (engelsk) 10
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:25:14