Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

  • Mat og helse

Innhold

Emnet gir en innføring i grunnleggende ernæring, helsefremmende kosthold, praktisk matlaging og prinsipper for trygg mat. Studentene får innsikt i hvordan opplæringen i mat og helse kan bidra til å utjevne sosial ulikhet i helse. Undervisning og arbeidskrav er i tråd med kompetansemålene i mat og helse etter 4.,7. og 10.årstrinn.

Læringsutbytte

Kunnskap

Etter fullført emne skal studenten

  • kjenne til hovedpunkter i fagets historie

  • ha grunnleggende kunnskap om ernæring

  • kjenne til norsk ernæringspolitikk, de nasjonale kostanbefalingene og sentrale trekk ved utviklingen i norsk kosthold

  • ha kunnskap om de viktigste kostholdsutfordringene blant barn og unge

  • ha kunnskap om sammenhengen mellom mat og helse

  • ha kunnskap om matvaregruppene frukt og grønt, korn, egg og fisk

  • ha kunnskap om hva begrepet trygg mat innebærer i praksis

Ferdigheter

Etter fullført emne skal studenten

  • kunne redegjøre for næringsstoffer og deres betydning for helsen

  • kunne beregne næringsinnhold i maten og vurdere matens ernæringsmessige kvalitet

  • kunne bruke digitale verktøy og medier i undervisningen

  • kunne anvende grunnleggende teknikker i praktisk matlaging

  • kunne finne fram til, anvende og kritisk vurdere forskningsbasert kunnskap med relevans for faget mat og helse

  • kunne kritisk vurdere kostholdsinformasjon og undervisningsmateriell opp mot gjeldene nasjonale kostanbefalinger

Generell kompetanse

Etter fullført emne skal studenten

  • kunne se faget mat og helse i et samfunnsmessig perspektiv og forstå hvordan faget kan bidra til å utjevne sosial ulikhet i helse

  • kunne reflektere over relevante fagetiske problemstillinger

Vilkår for å gå opp til eksamen

Studenter må ha godkjent:

- frammøte til obligatorisk undervisning

- arbeidskrav beskrevet i semesterplanen

Undervisnings- og læringsformer

Emnet går på høsten med to obligatoriske samlinger av tre dager og nettforelesninger o.l. mellom samlingene.  Undervisningen kjennetegnes ved ulike arbeidsformer som forelesninger, seminarer, praktisk arbeid på kjøkkenet, fagdidaktiske refleksjoner, gruppearbeid, omvendt undervisning og praktiske og skriftlige arbeidskrav. Emnet forventes å ha arbeidsomfang på 400 timer. Det kreves 100 prosent fremmøte til praktisk undervisning på samlingene.

Studentevaluering

Studieprogramleder fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1

Tilgang for privatister

Nei

Tilbys som enkeltemne

Ja, under forutsetning av fullført lærerutdanning rettet inn mot grunnskolen/videregående opplæring og med forbehold om ledig kapasitet.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Godkjent lærerutdanning

Eksamen

Mappeinnlevering individuelt. Gradert karakter.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
ERN113 – Mat og helse del 1, trinn 1-7 15
ERN116 – Mat og helse del 1, trinn 5-10 15
ERN902 – Mat og ernæring 15
ERN122 – Mat, helse og ernæring 15
ERN129 – Mat og undervisning 15
ERN131 – Mat og ernæring 15
ERN100 – Grunnleggende ernæring 5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:25:13