Forkunnskapskrav

Godkjent lærerutdanning

 

Innhold

  • Faget i Kunnskapsløftet

  • Måltidstradisjoner og ernæringsutfordringer blant barn og unge

  • Utvalgte matvaregrupper

  • Mat og kultur

  • Sensorikk

  • Planlegging og tilrettelegging av undervisning og læring

  • Læremidler i faget

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studenten kunne

  • ha kunnskap om hovedinnholdet i norsk ernæringspolitikk og de viktigste ernæringsutfordringene blant barn og unge

  • redegjøre for næringsinnhold og anvendelsesområde av matvaregruppene kjøtt, egg, matfett, melk og melkeprodukter

  • ha kunnskap om ulike måltidstradisjoner i et flerkulturelt perspektiv og hvordan sammensetning av maten påvirker den ernæringsmessige kvaliteten av måltidet

  • formidle smaksopplevelser ved hjelp av sensoriske uttrykk

  • differensiere og variere undervisningen for elever med ulike behov

  • bruke arbeidsmåter som fremmer elevenes undring, skapende evne og evne til å arbeide systematisk med faglige problemstillinger

  • integrere de grunnleggende ferdighetene (regning, lesing, skriving, muntlig presentasjon og digital kompetanse) i undervisningen i mat og helse

  • finne fram til, lese og vurdere innholdet i relevante vitenskapelige artikler

og kunne omforme vitenskapelige funn til praktiske råd om kosthold

  • vurdere ulike læremidlers relevans for faget

  • bruke fagspråk og veilede elevene i deres utvikling av fagspråk

  • reflektere over egen praksis og kunne samhandle med elever og kollegaer

 

Vilkår for å gå opp til eksamen

  • Godkjent krav til obligatorisk deltakelse

  • Godkjent arbeidskrav beskrevet i semesterplanen

 

Undervisnings- og læringsformer

Videoforelesninger, demonstrasjoner, praktisk arbeid, oppgaver med og uten presentasjon, nettdiskusjon, bruk av digitale verktøy, utarbeiding og utprøving av undervisningsopplegg i praksis.
Det vil være to samlinger á 3 dager. Én av samlingene kan legges utenfor UiA.

Arbeidsomfang i emnet er beregnet til ca. 400 timer.

 

Studentevaluering

Studieprogramleder i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Fullført og godkjent lærerutdanning.

Eksamen

Todelt eksamen med gradert karakter:

  • Fagdidaktisk skriftlig prosjektoppgave som kan skrives individuelt eller i gruppe.

  • Justerende muntlig eksamen der studenten eksamineres individuelt i oppgaven og pensum (gjennomføres via nettet). Karakteren kan justeres én karakter opp eller ned.

Prosjektoppgaven må være vurdert til bestått før studentene kan gå opp til muntlig eksamen.

 

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
ERN129 – Mat og undervisning 15
ERN130 – Mat og undervisning 15
ERN911 – Mat og undervisning 15
ERN134 – Mat, ernæring og undervisning 15
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:25:11