ERN400 Mat og kultur i et samfunnsperspektiv
- Studiepoeng:
- 15
- Ansvarlig avdeling:
- Fakultet for helse- og idrettsvitenskap
- Undervisningssemester:
- Høst
- Varighet:
- 1 semester
Emnet er tilknyttet følgende studieprogram
- Fagdidaktikk for grunnskolens trinn 1-7, 2-årig masterprogram
- Grunnskolelærerutdanning for trinn 1-7, 5-årig masterprogram
Forkunnskapskrav
Bestått 150 studiepoeng i grunnskolelærerutdanningen, inkludert 30 studiepoeng i Pedagogikk og elevkunnskap, ERN128 Mat og ernæring, ERN129 Mat og undervisning, ERN207 Mat og samfunn og ERN208 Mat og entreprenørskap eller tilsvarende.
Innhold
-
Mat- og måltidssosiologi
-
Elevers ulike sosiale og kulturelle bakgrunn i forhold til mat og måltider
-
Ulike kostmønstre
-
Religiøse og etniske måltidsskikker
-
Mat, prioritering og tidsbruk
-
Mat og likestilling
-
Skolefaget mat og helse i Norden
-
Samarbeid med relevante samfunnsaktører
-
Innsats for andre - sosialt entreprenørskap
-
Prosjektarbeid som inkluderer andre skolefag
-
Alternative vurderingsformer
Faget i praksis
Det er 20 timers praksis i emnet. Målet med praksisen er å gjøre studentene kjent med skolen og å forberede skoleovertakelse i 8. semester i samarbeid med praksislærer.
Læringsutbytte
Kunnskap
Etter fullført emne skal studenten
-
Ha inngående kunnskap om matdannelse og måltiders betydning i samfunnet
-
Ha inngående kunnskap om mat og kosthold som identitetsmarkør
-
Kunne identifisere kulturspesifikke kostholdsmønster og tradisjoner
-
Kunne analysere og vurdere likheter og forskjeller i skolefaget mat og helse i Norden
Ferdigheter
Etter fullført emne skal studenten
-
kunne analysere tidsbruk og prioriteringer knyttet til matlaging og måltider
-
Kunne utvikle varierte undervisningsopplegg med tanke på elevers ulike sosiale og kulturelle bakgrunn som fremmer interkulturell samhandling og forståelse
-
Kunne eksperimentere med måltidet som arena for samhandling, kommunikasjon, likestilling, omsorg, læring og dannelse
-
Kunne bruke sosialt entreprenørskap - innsats for andre - som undervisningsmetode
-
Kunne planlegge, iverksette og evaluere samarbeidsprosjekter med relevante samfunnsaktører
-
Kunne videreutvikle vurderingsformer som fremmer læring i faget
Generell kompetanse
Etter fullført emne skal studenten
-
Ha et velutviklet ordforråd knyttet til opplevelser rundt mat og måltider
-
Kunne inkludere andre skolefag for dybdelæring i mat og helse
-
Kunne reflektere rundt etiske utfordringer i skolefaget mat og helse knyttet til elevers ulike sosiale bakgrunn
Vilkår for å gå opp til eksamen
Grunnskolelærerstudenter må ha godkjent:
-
arbeidskrav som beskrevet i semesterplanen som omfatter presentasjon av prosjektarbeid med prøvesensur og feed-forward fra medstudenter
-
obligatorisk undervisning
Enkeltemnestudenter må ha godkjent:
-
didaktisk arbeid av tilsvarende omfang som praksis
-
arbeidskrav beskrevet i semesterplanen
-
obligatorisk undervisning
Se mer informasjon i Canvas.
Undervisnings- og læringsformer
Undervisningen består av fellesforelesninger, individuelt arbeid, gruppearbeid, prosjektarbeid, ekskursjon og praktiske øvelser. Relevante digitale verktøy vil benyttes som hjelpemiddel for læring, formidling og vurdering. Fagformidling og utvikling av relevante undervisningsopplegg med utgangspunkt i fagstoffet vil stå i fokus i alle aktiviteter. Forventet arbeidsomfang for emnet er 400 timer. Deler av undervisningen er obligatorisk (se semesterplan i Canvas).
Studentevaluering
Studieprogramleder i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.
Tilbys som enkeltemne
Ja. Med forbehold om ledig plass/kapasitet.
Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne
For enkeltemnestudenter: fullført lærerutdanning rettet inn mot grunnskolen/videregående opplæring, samt ordinære forkunnskapskrav.
Eksamen
Planlegge, gjennomføre og evaluere et prosjektarbeid i samarbeid med aktuelle samfunnsaktører (4 studenter per gruppe) som dokumenteres i en rapport. Se nærmere beskrivelse i semesterplan i Canvas. Oppgaven vurderes med gradert karakter som gis felles til gruppen.