Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Forkunnskapskrav

ERN130 Mat og undervisning og ERN131 Mat og ernæring.

Innhold

Emnet dekker 15 sp av mat og helse 2 i grunnskolelærerutdanningen 5-10, og gir en fordypning i fagets plass i skole og samfunn. Emnet omfatter særtrekk ved barn og unges matkultur, og hvordan de kan ta bevisste valg. Emnet vektlegger videreutvikling av undervisningsopplegg, måltidets funksjoner i ulike kulturer og videreføring av teknikker på kjøkkenet. Undervisning og arbeidskrav er i tråd med kompetansemålene i mat og helse etter 7. og 10.årstrinn.

Faget i praksis

Arbeid med faget vil bli knyttet opp mot praksis i grunnskolen for trinn 5-10. Studentene skal i løpet av praksisperioden legge til rette for undervisning som fremmer sanseopplevelser, estetikk og undring i praktisk matlaging og prøve ut læringsaktiviteter som setter elever i stand til å ta reflekterte matvalg.

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studenten

  • kjenne til hvordan mat og måltider inngår i barn og unges identitetsutvikling og sosialisering

  • ha kunnskap om mat og måltiders symbolfunksjoner i ulike kulturer

  • kjenne til faktorer som skaper variasjon i matkultur

  • ha forståelse for lærerens rolle som folkehelsearbeider med skolen som arena

  • kjenne til hvordan ny viten omdannes til nasjonale kostanbefalinger

 

Ferdigheter

Etter fullført emne skal studenten

  • kunne ivareta mattradisjoner og være innovative i skapende arbeid med elever

  • kunne legge til rette for undervisning som fremmer sanseopplevelser

  • kunne legge til rette for estetikk og undring som fremmer kreativitet i praktisk matlaging

  • kunne kritisk vurdere påstander om kosthold og helse i ulike medier

  • kunne legge til rette for læringsaktiviteter som setter elever i stand til å ta reflekterte matvalg

  • kunne iscenesette måltider innenfor ulike kulturelle og sosiale kontekster

 

Generell kompetanse

Etter fullført emne skal studenten

  • kunne vurdere helsemessige, kulturelle og miljømessige perspektiver ved mat og måltider

  • kunne implementere styringsdokumenter som er relevante for mat- og helsefaget og skolemåltidet

  • kunne ta ansvar for lokalt læreplanarbeid på mellom- og ungdomstrinnet

  • kunne drifte og videreutvikle undervisningskjøkken i samsvar med samfunnsutviklingen og ny teknologi

Vilkår for å gå opp til eksamen

Grunnskolelærerstudenter må ha bestått:

  • praksis

Grunnskolelærerstudenter må ha godkjent:

  • frammøte til obligatorisk undervisning

  • arbeidskrav beskrevet i semesterplanen

Enkeltemnestudenter må ha godkjent:

  • didaktisk arbeid av tilsvarende omfang som praksis

  • arbeidskrav beskrevet i semesterplanen

Enkeltemnestudenter må ha godkjent:

  • frammøte til obligatorisk undervisning

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen består av praktisk matlaging, prosjektarbeid, ekskursjon, fellesforelesninger og studietur. Studentene vil benytte Kostholdsplanleggeren og andre relevante pedagogiske verktøy og nettsider.

Arbeidsomfang i emnet er beregnet til ca. 400 timer. Undervisningen er obligatorisk. Det kreves 100 prosent fremmøte til den praktiske undervisningen. Det kreves minimum 70 prosent fremmøte til øvrig undervisning.

Det inngår 15 dager praksis for grunnskolelærerstudenter. Andre studenter skal utføre et didaktisk arbeid av tilsvarende omfang som må være bestått.

Studentevaluering

Studieprogramleder i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilbys som enkeltemne

Ja, med forbehold om ledig plass/kapasitet.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Opptakskrav for enkeltemnestudenter er fullført lærerutdanning rettet mot grunnskolen/ videregående opplæring.

Eksamen

Eksamen er todelt og vurderes individuelt med gradert karakter

  • Skriftlig hjemmeeksamen over fem dager, teller 40 %

  • Utvikle og presentere et undervisningsopplegg (inkludert en digital komponent) basert på tematikk fra den skriftlige oppgaven, teller 60 %

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
ERN119 – Mat og helse del 3, trinn 1-7 15
ERN115 – Mat og helse del 3, trinn 5-10 15
ERN125 – Mat, helse og identitet 15
ERN908 – Mat og identitet 15
ERN104 – Samfunnsernæring 10
ERN106 – Praktisk mat og kultur 2 10
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:25:08