Undervisningsspråk

Norsk

Anbefalte forkunnskaper

ERN132 Matvarekunnskap og praktisk matlaging.

Innhold

- Matlaging i et bærekraftsperspektiv

- Planlegging, gjennomføring og evaluering av et praktisk undervisningsopplegg på kjøkkenet

- Kulturelle, religiøse og verdimessige aspekter ved kostholdet

- Mathensyn ved allergi og matvareoverfølsomhet

- Måltidet som sosial arena

- Industribearbeidet og ultraprosessert mat

- Tilsetningsstoffer i mat

- Fremmedstoffer og uønskede stoffer i mat

- Grunnlaget for ulike typer matvaremerking

- Mat til ulike grupper med ulikt næringsbehov og matlaging på ulike arenaer

- Sensorikk

- Riktig teknikk og redskapsbruk

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studentene:

- kunne bruke riktige redskaper og riktig teknikk i matlaging 

- kunne diskutere og reflektere rundt matlaging i et bærekraftperspektiv

- kunne planlegge, gjennomføre og evaluere et undervisningsopplegg i praktisk matlaging

- kunne planlegge måltider ut fra kulturelle, religiøse og verdimessige hensyn

- kunne planlegge og lage måltider ut fra hensyn til matallergi og matvareoverfølsomhet

- kunne reflektere rundt betydningen av måltidet som sosial arena

- ha kunnskap om hvordan ulike nivåer av prosessering av råvarer kan påvirke kostholdskvalitet

- ha kunnskap om tilsetningsstoffer, fremmedstoffer og uønskede stoffer i mat

- kunne diskutere og reflektere rundt ulike typer matvaremerking

- kunne planlegge og lage trygg mat til ulike grupper med ulikt næringsbehov og kjenne til matlaging på ulike arenaer (kantiner/sykehjem/SFO o.l.)

- Ha kunnskap om matens sensoriske kvalitet

Vilkår for å gå opp til eksamen

Godkjent kravene til obligatorisk deltakelse, samt godkjent arbeidskrav som blir nærmere beskrevet i semesterplanen.

Undervisnings- og læringsformer

Arbeidsformer er forelesninger, gruppearbeid, forevisninger, stasjonsarbeid, prosjektarbeid og praktisk matlaging i gruppe. Deltakelse i praktisk undervisningen er obligatorisk. Det opplyses nærmere om dette ved studiestart og i semesterplanen. Veiledning vil bli gitt både individuelt og i gruppe. Arbeidsomfang i emnet er beregnet til ca. 270 timer.

Studentevaluering

Studieprogramleder i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Eksamen

Eksamen består av:

1) Skriftlig gruppeoppgave, teller 40%

2) Praktisk individuell eksamen som tar utgangspunkt i gruppeoppgaven, teller 60%

Gradert karakter.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
ERN111 – Matvarekunnskap 5
ERN102 – Praktisk matlaging 5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:25:05