ERN129 Mat og undervisning
- Studiepoeng:
- 15
- Ansvarlig avdeling:
- Fakultet for helse- og idrettsvitenskap
- Emneansvarlig:
- Gun Katarina Åbacka
- Undervisningssemester:
- Høst
- Varighet:
- 1 semester
Emnet er tilknyttet følgende studieprogram
Innhold
Emnet dekker 15 sp av mat og helse 1 i grunnskolelærerutdanningen 1-7. Det gir en innføring i hvordan didaktiske planleggingsmodeller kan anvendes i undervisningsopplegg i mat og helse og hvordan en kan arbeide med lokale årsplaner. Emnet vektlegger praktiske ferdigheter i matlaging, matvarekunnskap, sensorikk, matdannelse og måltidets plass i skolen. Undervisning og arbeidskrav er i tråd med kompetansemålene i mat og helse etter 4. og 7.årstrinn.
Faget i praksis
Arbeid med faget vil bli knyttet opp mot praksis i grunnskolen for trinn 1-7. Studentene skal i løpet av praksisperioden prøve ut et innovativt undervisningsopplegg i praktisk matlaging med fokus på elevaktive metoder, som de har utviklet som arbeidskrav i emnet. Se nærmere beskrivelse i semesterplanen.
Læringsutbytte
Kunnskap
Etter fullført emne skal studenten
-
kjenne til hovedpunkter i fagets historie
-
kjenne til innholdet i gjeldende styringsdokumenter som regulerer læringsarbeidet i mat og helse i grunnskolen
-
ha kunnskap om ulike matvaregrupper, bearbeiding av mat og kjøkkenhygiene
-
ha kunnskap om hvordan didaktiske planleggingsmodeller kan anvendes i undervisningen
-
kjenne til kulturelle variasjoner i mat og måltider
-
ha kunnskap om ulike merkeordninger for mat
Ferdigheter
Etter fullført emne skal studenten
-
kunne planlegge og lage trygg og innbydende mat i tråd med de nasjonale kostanbefalingene
-
kunne lage mat med fokus på helse, kulturelt mangfold og bærekraftig forbruk
-
kunne iverksette tiltak for å redusere matsvinn
-
kunne lede læringsarbeidet i mat og helse gjennom differensierte og varierte undervisningsmetoder og grunngi faglige og didaktiske valg
-
kunne anvende grunnleggende teknikker i praktisk matlaging
-
kunne bruke mangfoldet i elevgruppen som ressurs og legge til rette for varierte smaksopplevelser
-
kunne vurdere elevenes måloppnåelse og begrunne vurderingene med tanke på videre læring
-
kunne planlegge og gjennomføre begynneropplæring i mat og helse med fokus på grunnleggende ferdigheter i regning og språk
Generell kompetanse
Etter fullført emne skal studenten
-
kunne reflektere over faktorer som fremmer matdannelse
-
kunne reflektere over og utvikle egen profesjonalitet som lærer i mat og helse
-
ha innsikt i profesjonsetiske problemstillinger og kunne anvende faget mat og helse som læringsmiljø og danningsarena
-
kunne gi og ta imot konstruktive tilbakemeldinger på praktisk og teoretisk arbeid og undervisning
Vilkår for å gå opp til eksamen
Grunnskolelærerstudenter må ha bestått:
-
praksis
Grunnskolelærerstudenter må ha godkjent:
-
frammøte til obligatorisk undervisning
-
arbeidskrav beskrevet i semesterplanen
Enkeltemnestudenter må ha godkjent:
-
didaktisk arbeid av tilsvarende omfang som praksis
-
arbeidskrav beskrevet i semesterplanen
Enkeltemnestudenter må ha godkjent:
-
frammøte til obligatorisk undervisning
Undervisnings- og læringsformer
Undervisningen består av praktisk matlaging, prosjektarbeid og fellesforelesninger. Arbeid med faget vil bli knyttet opp mot praksis i grunnskolen for trinn 1-7. Studentene vil benytte Kostholdsplanleggeren og andre relevante pedagogiske verktøy og nettsider.
Arbeidsomfang i emnet er beregnet til ca. 400 timer. Undervisningen er obligatorisk. Det kreves 100 prosent fremmøte til den praktiske undervisningen. Det kreves minimum 70 prosent fremmøte til øvrig undervisning.
Det inngår 15 dager praksis for grunnskolelærerstudenter. Andre studenter skal utføre et didaktisk arbeid av tilsvarende omfang som må være bestått.
Studentevaluering
Studieprogramleder i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.
Tilbys som enkeltemne
Ja, med forbehold om ledig plass/kapasitet.
Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne
Opptakskrav for enkeltemnestudenter er fullført lærerutdanning rettet mot grunnskolen/ videregående opplæring.
Eksamen
Praktisk muntlig individuell tretimers skoleeksamen som vurderes med gradert karakter. Studentene skal her vise at de har gode praktiske og metodiske ferdigheter og evne til didaktisk tenkning og refleksjon. Se nærmere beskrivelse i semesterplanen.
Annen informasjon
I emnet inngår praktisk matlaging. Råvarene ansees som læremidler, j.fr. forskrift om
egenbetaling ved universiteter og høyskoler § 3-3 (1). Det kreves derfor kostpenger av
studentene som deltar i undervisningen. Det vil bli gitt informasjon om beløp og
betalingsordning ved oppstart av undervisningen.
Reduksjon i studiepoeng
Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:
Emne | Studiepoengreduksjon |
---|---|
ERN114 – Mat og helse del 2, trinn 1-7 | 15 |
ERN118 – Mat og helse del 2, trinn 5-10 | 15 |
ERN903 – Mat og læring | 15 |
ERN121 – Mat, helse og undervisning | 15 |
ERN910 – Mat og ernæring | 15 |
ERN101 – Formidling og praksis 1 | 10 |
ERN102 – Praktisk matlaging | 10 |