ERN125 Mat, helse og identitet
- Studiepoeng:
- 15
- Ansvarlig avdeling:
- Fakultet for helse- og idrettsvitenskap
- Emneansvarlig:
- Margrethe Røed
- Undervisningssemester:
- Høst
- Varighet:
- 1 semester
Emnet er tilknyttet følgende studieprogram
Anbefalte forkunnskaper
Mat og helse 1 (ERN122 Mat, helse og ernæring og ERN121 Mat, helse og læring) eller tilsvarende
Innhold
-
Helsefremmende kosthold blant barn og unge
-
Mat i forhold til livsstil, kultur og forbruk
-
Samisk mat
-
Måltidet som sosial og kulturell arena
-
Skolemåltidet
-
Mat i naturen
-
Praktisk matlaging
-
Vurdering i mat og helse
-
Yrkesetikk
Læringsutbytte
Etter fullført emne skal studenten:
-
ha kunnskap om særtrekk ved barn og unges matkultur og deres rolle som forbrukere på matområdet
-
kjenne til mat og måltiders symbolfunksjoner i ulike kulturer, og hvordan mat og måltider inngår i barn og unges identitetsutvikling og sosialisering
-
kjenne til prinsipper og strategier for implementering av helsefremmende kostholdstiltak i skolen og på andre arenaer der barn og unge oppholder seg
-
kunne gjennomføre og kommunisere underveisvurdering og sluttvurdering i skolefaget mat og helse og begrunne den vurderingen som er gjort
-
kunne vurdere ulike sider ved matens og måltidenes helsemessige, kulturelle og miljømessige dimensjoner, og stimulere elevene til å gjøre reflekterte matvarevalg
-
kunne iscenesette måltider innenfor ulike kulturelle og sosiale kontekster og bruke disse ferdighetene som en ressurs i undervisningen
-
kunne diskutere yrkesetiske problemstillinger
-
kunne delta i et profesjonelt lærerfelleskap og bidra i lokalt læreplanarbeid
-
kunne implementere styringsdokumenter som er relevante for undervisningen i mat og helse
-
kjenne til hvordan matvaresystemet påvirker forbrukernes mattilbud og handlingsmuligheter
Vilkår for å gå opp til eksamen
-
Godkjent krav til obligatorisk deltakelse
-
Godkjent arbeidskrav beskrevet i semesterplanen
Undervisnings- og læringsformer
Undervisningen består av videoforelesninger, demonstrasjoner, oppgaver med og uten presentasjon, nettdiskusjon, bruk av digitale verktøy, praktisk matlaging og prosjektarbeid. To samlinger á tre dager.
Arbeidsomfanget er beregnet til ca. 400 timer.
Studentevaluering
Studieprogramleder i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.
Tilgang for privatister
Nei.
Eksamen
6 timers individuell hjemmeeksamen med gradert karakter.
Se nærmere informasjon i semesterplanen.
Reduksjon i studiepoeng
Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:
Emne | Studiepoengreduksjon |
---|---|
ERN115 – Mat og helse del 3, trinn 5-10 | 15 |
ERN119 – Mat og helse del 3, trinn 1-7 | 15 |
ERN908 – Mat og identitet | 15 |
ERN209 – Mat og samfunn | 15 |
ERN210 – Mat og entreprenørskap | 15 |