Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

  • Praktisk-pedagogisk utdanning for faglærere i allmenne fag
  • Praktisk-pedagogisk utdanning for faglærere i allmenne fag, deltid over 2 år

Forkunnskapskrav

Emnet bygger på minimum en bachelorgrad der fagstudiet i mat og helse eller utdanningsprogram i helse- og oppvekstfag utgjør minst 60 studiepoeng.

Innhold

Emnet inneholder

  • faget i Kunnskapsløftet

  • teori fra hovedområdene i Mat og helse:

    • mat og livsstil

    • mat og forbruk

    • mat og kultur

  • teori fra felles programfag i vg1 helse- og oppvekstfag:

    • helsefremmende arbeid

    • kommunikasjon og samhandling

    • yrkesutøving

  • fagets historie og idégrunnlag

  • undervisningsformer

  • årsplanarbeid

  • veiledning og vurdering av elever

  • entreprenørskap

  • yrkesetikk

  • tverrfaglig og flerfaglig undervisning

  • kommunikasjon og konfliktløsning

  • barns ulike behov - tilpasset opplæring

  • IKT og andre læremidler i faget

  • utviklingsarbeid som grunnlag for faglige endringsprosesser

  • praktisk samarbeid med lokalsamfunnet

  • praksis i grunnskole/videregående skole

Læringsutbytte

Studentene skal etter fullført emne:

  • ha tilegnet seg kunnskaper og ferdigheter i å undervise i faget mat og helse i grunnskole og ulike fag i utdanningsprogram for helse- og oppvekstfag på videregående skole

  • kunne planlegge, gjennomføre, lede, dokumentere og vurdere undervisning i faget

  • kunne veilede og vurdere elever i faget

  • ha tilegnet seg sosial kompetanse, endrings- og utviklingskompetanse, yrkesetisk kompetanse og ledelseskompetanse

Vilkår for å gå opp til eksamen

  • Godkjent obligatorisk deltakelse

  • Bestått praksis.

  • Godkjent arbeidskrav.

Se nærmere informasjon på Canvas.

Undervisnings- og læringsformer

Arbeidsformene er forelesninger, gruppearbeid, praktiske og fagdidaktiske oppgaver m/presentasjon, mappeinnleveringer, tema og prosjektarbeid, problembasert læring, bruk av dataprogram og ekskursjon. Det opplyses ved studiestart hvilke deler av undervisningen som er obligatorisk.
Studentene har 6 ukers praksis på høsten og 6 ukers praksis på våren. På våren vil faglærere gi studentene nødvendig veiledning og oppfølging i praksisperiodene. I tillegg vil studentene få trening i organisering og gjennomføring av fagområdet utenom de ordinære praksisperiodene ved praktiske oppgaver på universitetet.

Undervisningen er sammenfallende med ERN109. Studentene skal i tilegg gjennomføre et mat- og helse faglig prosjekt som skal dokumenteres i en rapport (prosjektarbeid). Den totale arbeidsmengden på dette prosjektet og rapporten skal tilsvare et normalt arbeidsomfang for et 15 studiepoengs emne. Retningslinjer for prosjektet og rapporten vil bli gitt ved studiestart.

Det vil bli gitt veiledning i tilknytning til prosjektarbeidet omtalt ovenfor.
Forventet arbeidsomfang i emnet er beregnet til ca. 800 timer.

 

Studentevaluering

Studieprogramleder i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Eksamen

Eksamen er todelt, og det gis en samlet gradert karakter:

  • Del 1: Eksamen er et større prosjektarbeid som fortrinnsvis utføres i gruppe og presenteres for medstudenter. Det gis gradert karakter på prosjektarbeidet, og det må være vurdert til bestått karakter før det kan presenteres for sensor. I tilknytning til presentasjonen eksamineres studentene individuelt i pensum. Presentasjon med muntlig eksaminasjon kan justere karakteren på prosjektet med én karakter for den enkelte student (teller 50 %).

Del 2: Prosjektoppgave med rapport. Se egne retningslinjer (teller 50 %).
Se nærmere informasjon på Canvas.

Annen informasjon

Studiet kvalifiserer for arbeid i mat og helse på mellomtrinnet og ungdomstrinnet i grunnskolen, og helse- og oppvekstfag i videregående opplæring og i voksenopplæring. Fagplanen tar utgangspunkt i "Rammeplan for praktisk - pedagogisk utdanning", fastsatt 3. april 2003 av Utdannings- og forskningsdepartementet.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:25:01