ERN100 Grunnleggende ernæring
- Studiepoeng:
- 10
- Ansvarlig avdeling:
- Fakultet for helse- og idrettsvitenskap
- Undervisningssemester:
- Høst
- Varighet:
- 1 semester
Emnet er tilknyttet følgende studieprogram
Innhold
-
Energi og energigivende næringsstoffer
-
Vitaminer, mineraler og sporstoffer i mat og drikke
-
Fordøyelse, absorpsjon og metabolisme
-
Norske næringsstoffanbefalinger og kostråd
-
Mat, næringsstoffer og helse
Læringsutbytte
Etter fullført emne skal studenten
-
ha kunnskap om energi og energigivende næringsstoffer og de viktigste funksjonene i kroppen
-
ha kunnskap om de viktigste funksjonene til vitaminer, mineraler og sporstoffer
-
ha kunnskap om hvordan de ulike næringsstoffene fordøyes og tas opp i kroppen
-
kjenne til helsemyndighetenes anbefalinger om kosthold og ernæring
-
ha kjennskap til helserelaterte tema knyttet til mat og næringsstoffer
Vilkår for å gå opp til eksamen
Godkjent arbeidskrav som vil bli nærmere beskrevet i semesterplanen.
Undervisnings- og læringsformer
Arbeidsformene er hovedsakelig forelesninger. Deler av undervisningen er obligatorisk. Det opplyses nærmere om dette ved studiestart og i semesterplanen.
Arbeidsomfang i emnet er beregnet til ca. 270 timer.
Studentevaluering
Studieprogramleder i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.
Tilbys som enkeltemne
Ja, med forbehold om ledig kapasitet.
Eksamen
Skriftlig individuell 2 timers skoleeksamen (flervalgstest) som vurderes med gradert karakter.
Reduksjon i studiepoeng
Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:
Emne | Studiepoengreduksjon |
---|---|
HE-100 – Ernæring og helse 1 | 10 |
HE-100 – Ernæring og helse 1 | 10 |
ERN128 – Mat og ernæring | 10 |
ERN131 – Mat og ernæring | 10 |
ERN123 – Mat, helse og bærekraft i barnehagen | 5 |
ERN910 – Mat og ernæring | 5 |
ERN139 – Ernæring og metabolisme | 5 |