Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Anbefalte forkunnskaper

Kretsteknikk, Elektriske kretser, ENE233 Elektroteknisk grunnlag og ENE229 Elektriske kraftsystemer

Innhold

Arbeid med elektrisitet er forbundet med stor fare og krever derfor nøyaktighet og systemoversikt. Området er nøye regulert av lover og forskrifter, og de som jobber med elektrisitet må derfor kunne følge sikkerhetsrutiner som skal forebygge ulykker. Emnet legger stor vekt på grunnleggende kunnskaper om lover og regler for sikkerhet. Hver eneste arbeidsoppgave utføres med grunnlag i dokumentasjon, regler og forskrifter. Hensikten med emnet er å sette studenten i stand til å forstå hvordan fagarbeideren utfører arbeidsoppgaver i ulike typer strømførende anlegg i små og store bygninger.

Emnet beskriver og forklarer lynoverspenninger og deres forplantning i et elektrisk nett ved hjelp av vandrebølgemodell og refleksjonsdiagram. Koblingsoverspenninger og temporære overspenninger blir også presentert. Høgspenningskomponenter som kabler, sikringer, brytere og overspenningsavledere vil bli behandlet. De fysikalske prosesser med hensyn til gjennomslagsmekanismer i gasser og faste stoffer blir diskutert og forklart.

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studenten

  • kunne forklare sentrale begreper og komponenter innenfor lavspentanlegg

  • kunne beskrive ulike teknikker og utstyr som brukes ved montering, vedlikehold og reparasjon av lavspenningsanlegg og gjøre rede for hvordan dette arbeidet virker inn på det ytre miljøet

  • kjenne til forskrifter og normer

  • forstå virkemåte og bruk av utstyr for feilsøking og måling

  • kjenne til bruksområdene til ulike type brytere og vern

  • kunne forklare gjennomslagsmekanismer i gasser og faste stoffer

  • kunne forklare virkemåte og oppbygning til følgende høgspenningskomponenter: metalloksydavleder, bryter, sikring og kabel

  • kunne behandle og legge kabel

  • kunne bruke relevante merke og kodesystemer for materiell og utstyr

  • kunne velge riktig utstyr og materiell i forhold til gitte rutiner og arbeidsoppgaver og kunne kontrollere at verktøy og utstyr er i sikkerhetsmessig forsvarlig stand før bruk

  • kunne anvende relevante PC-verktøy tilknyttet lavspenningsanlegg

  • kunne utføre elektrotekniske beregninger, beregne ledertverrsnitt og velge tilhørende vern ved bruk av tilgjengelig underlag som tabeller, diagram og dataprogram o.l.

  • kunne beregne lynspenninger på høgspenningsnettet ved hjelp av vandrebølgemodell

  • kunne beregne spenninger, elektrisk feltstyrke og potensialer ved håndregning

Vilkår for å gå opp til eksamen

Obligatoriske laboratorie- og øvingsoppgaver må være godkjent for å kunne ta eksamen. Oversikt over obligatoriske oppgaver gis ved semesterstart i Canvas.

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger, demonstrasjoner, laboratorieøvinger og regneøvinger utført for hånd og med bruk av PC-verktøy.
Forventet arbeidsbelastning for gjennomsnittsstudenten er 27 timer pr studiepoeng.

Studentevaluering

Studieprogramleder i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Eksamen

Skriftlig individuell eksamen, 4 timer. Gradert karakter.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
ENE218 – Elektriske anlegg og høgspenningsteknikk 5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:24:52