ERN138-1 Mat, næringsstoffer og kostholdsanbefalinger
SY-124-1 Kroppens anatomi, fysiologi og biokjemi eller IDR138-1 Arbeidsfysiologi og grunnleggende idrettsernæring
Læringsutbytte
Etter fullført emne skal studentene:
ha kunnskap om fordøyelse i den friske kroppen
kjenne til betydningen av tarmens mikrobiota
ha kunnskap om de energigivende næringsstoffenes absorpsjon og metabolisme i ulike organer og funksjoner i kroppen
ha kunnskap om vitaminer, mineraler og sporstoffers absorpsjon og funksjoner i kroppen
ha kunnskap om metabolsk regulering i den friske kroppen
Innhold
Kroppens funksjoner hviler på at organer, celler og vev har tilstrekkelig tilgang til energi og næringsstoffer. I dette emnet er det fokus på prosessene som omdanner mat til næring for kroppens celler og hvordan disse prosessene reguleres. Sentral tematikk i emnet er:
Normal fordøyelse
Tarmens mikrobiota
Absorpsjon, metabolisme og funksjon av energigivende næringsstoffer, vitaminer, mineraler og sporstoffer
Ulike nivåer av metabolsk regulering
Samspillet mellom ernæring og gener
Undervisnings- og læringsformer
Forelesninger, seminarer med oppgaver og selvstudium. Arbeidsomfang i emnet er beregnet til 270 timer.
Vilkår for å gå opp til eksamen
For å gå opp til eksamen må studenten ha godkjent arbeidskrav. Nærmere informasjon finnes i Canvas.
Eksamen
To timers individuell skriftlig eksamen under tilsyn (flervalgstest). Vurderingsuttrykk: Gradert karakter (A-F).
Studentevaluering
Emneansvarlig fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1.