ERN100 Grunnleggende ernæring og ERN104 Samfunnsernæring
Læringsutbytte
Etter fullført emne skal studentene:
ha kunnskap om ernæringsutfordringene verden står overfor i dag
kunne beskrive utviklingen i menneskers kosthold gjennom tidene – fra jegere og sankere til forbrukere i en globalisert matverden
kunne gjøre rede for hva som menes med et bærekraftig kosthold
kunne beskrive og vurdere nordisk mat og matkultur i lys av definisjonen på et bærekraftig kosthold
ha innsikt i politiske føringers betydning for kostholdet
kunne formidle sentrale problemstillinger knyttet til faget
Kunne reflektere rundt hva et etisk kosthold kan være, både for individet og globalt
Innhold
De store ernæringsutfordringene globalt
Mat- og ernæringshistorie
Globaliseringen av mat
Bærekraftig kosthold i relasjon til helse, miljø, kultur og økonomi
Nordisk kost, middelhavskost og andre kostholdsmønstre
Politiske føringers betydning for kostholdet (helsepolitikk, landbrukspolitikk, miljøpolitikk)
Undervisnings- og læringsformer
Forelesninger, plenumsdiskusjoner, gruppearbeid, veiledning, og oppgaver med presentasjon. Deler av undervisningen er obligatorisk. Det opplyses nærmere om dette i semesterplanen.
Arbeidsomfang i emnet er beregnet til ca. 270 timer.
Vilkår for å gå opp til eksamen
Godkjent kravene til obligatorisk deltagelse og arbeidskrav som blir nærmere beskrevet i semesterplanen.
Eksamen
5 dagers individuell skriftlig hjemmeeksamen som vurderes med gradert karakter.
Studentevaluering
Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.