English version of this page

Hvor i Kristiansand bør du bo?

Som tilflytter til en ny by kan det være vanskelig å vite hvor man bør bo, og hva som er fordelene og ulempene med de ulike områdene i byen.

Kart over Kristiansand.

Tenk gjennom hva som er viktigst for deg: Pris, standard, nærhet til campus, nærhet til byen, tilbud og turområder i nærområdet, hvor andre du eventuelt allerede kjenner bor. 

Vi gir deg her en liten oversikt over bydelene og områder rundt campus og byen.

Alle områder er omtrentelig plassert på kartet, så alle oppgitte avstander vil også variere.

På campus (Gimlemoen)

 

Til campus

Til byen

Ca. 0-5 min

Ca. 20-30 min

Sykle

Ca. 0-2 min

Ca. 5-10 min

Buss

-

Ca. 5-10 min

Området Campus Kristiansand ligger på heter Gimlemoen, og har alt du trenger som student. På campus finner du både dagligvarebutikk, student-treningssenter (Spicheren), studentpub og et flott tur-, trenings- og badeområde i Jegersberg.

Det er selvsagt noen åpenbare fordeler ved å bosette seg på campus. Du kan rekke forelesninger selv om du forsover deg, du slipper en lang hjemvei etter en sen økt på lesesalen, og det går raskt å svinge hjemom for å lage mat.

Ulempe: Det er et lite stykke å gå (ca. 10 minutter) fra busstoppet på østsiden av campus til studentboligene på vestsiden av campus (Kaserneveien). Til gjengjeld går nesten alle busser innom busstoppet på campus, mellom sentrum og Sørlandsparken (der du finner Sørlandssenteret, Dyreparken og Ikea).

Boligene på campus er primært studenthybler i regi av SiA

Sentrum

 

Til campus

Til byen

Ca. 20-30 min

-

Sykle

Ca. 5-10 min

-

Buss

Ca. 5-10 min

-

Sentrum i Kristiansand, også kalt Kvadraturen, er mye som sentrum i andre byer: Her finner du det meste. Utesteder, restauranter, cafeer og kulturtilbud finnes i fleng, Bystranda byr på muligheter for å bade og slikke sol, det er kort vei til turområdene i Baneheia og på Odderøya, og du har alt du måtte behøve av butikker et steinkast unna.

Leiemarkedet i sentrum er variert – her finner du knøttsmå hus hvor det er lavt under taket i Posebyen, og du finner flunk nye leiligheter. Som i byer flest, kan det være lurt å ha en viss tålegrense for støy hvis du ønsker å bo i sentrum. Konserter, festdeltakere, trafikk og byggearbeid er dagligdags, uten at det trenger å være sjenerende – men det finnes andre bydeler for deg som ønsker et stille bomiljø.

Alle byens busser er innom sentrum på den ene eller andre måten, så bedre enn dette blir det ikke i Kristiansand. Selve sentrum, Kvadraturen, er 1 km lang og 1 km bred, så avstandene er overkommelige uansett hvor i sentrum du bor. 

Hvor i sentrum er "selve" sentrum? Torvet er naturlig å ta utgangspunkt i. Andre ting å peile seg inn på er at Markensgate er hovedhandlegata, og at de fleste utestedene ligger rundt skjæringspunktet Tollbodgata/Markensgate.

Lund

 

Til campus

Til byen

Ca. 10-20 min

Ca. 15-20 min

Sykle

Ca. 5-10 min

Ca. 5-10 min

Buss

Ca. 5 min

Ca. 5 min.

Lund er bydelen som ligger mellom campus og sentrum – noe mange studenter har fått øynene opp for. Det finnes svært mange utleieleiligheter i området, og mange studenter velger å bosette seg her. På Lund bor du i kort avstand til det aller meste – campus, skogen, sjøen og stranda, butikker, sentrum og så videre. Siden området åpenbart er populært både blant studenter og andre, må du regne med å betale noe mer for å bo på Lund enn for å bo i andre bydeler. Boligmassen og prisene er varierte – her finner du alt fra gamle ene- og tomannsboliger til helt nyoppførte leiligheter på leiemarkedet.

SiA har også noen studenthybler på Lund som kan være verdt å sjekke ut.

Busstilbudet varierer litt på Lund. Fra Lundsbroa via Lund Torv til campus går det svært mange busser, mens avgangene fra Marviksveien og Østre Ringvei er sjeldnere men fortsatt godt).

Gimlekollen

 

Til campus

Til byen

Ca. 10-20 min

Ca. 30-45 min

Sykle

Ca. 5-10 min

Ca. 10-15 min

Buss

Ca. 5 min

Ca. 10-15 min

Gimlekollen er et forholdsvis stort område som strekker seg fra Prestheia like ved campus (ved Spicheren/busstoppet) og over mot Fagerholt/Justnes. Hvor sentralt dette er vil altså kunne variere.

For å komme til Gimlekollen fra campus (eller byen) må du opp en bakke som er så bratt at du kan sløyfe en treningsøkt i uka hvis du går eller sykler den opp minst en gang om dagen. På Gimlekollen bor du nærme campus (avhengig av hvor på Gimlekollen), og samtidig nesten i skogen. Et vell av kortere og lengre turmuligheter venter i Jegersbergområdet og videre, og det tilrettelegges for skigåing når det er snø. Leiemarkedet på Gimlekollen er noe rimeligere enn på Lund, og om du synes det er greit å ferdes med sykkel bor du nesten like sentralt her som på Lund. Det går dessuten busser opp bakken hvis du trenger skyss.

Det går regelmessige busser mellom sentrum og Gimlekollen via campus. Noe dårligere rutetilbud i toppen av bakken, men om du kommer deg ned til campus til fots går det mange busser.

Kokleheia

 

Til campus

Til byen

Ca. 10-15 min

Ca. 30-40 min

Sykle

Ca. 5-10 min

Ca. 10-15 min

Buss

-

Ca. 10-15 min

Ligger like bak området med studentboliger på campus, og er noe av det nærmeste du kommer å bo på campus utenom studentboligene. Mange av de samme fordelene som å bo på campus.

Ulempe: Litt lengre unna sentrum og de beste busstilbudene.

Eg

 

Til campus

Til byen

Ca. 25-35 min

Ca. 5-10 min

Sykle

Ca. 10-15 min

Ca. 2-5 min

Buss

Ca. 15-20 min*

Ca. 5 min

Opp en kort bakke langs elva finner du Eg, noen minutter utenfor sentrum/Kvadraturen.

Her bor du noe mer landlig og stille til (og enda tettere på skog og mark - like ved badevannet Stampa i Baneheia), mot noen ekstra minutter på sykkel eller til fots ned til sentrum.

Eg strekker seg helt fra sentrum til sykehuset, så hvor sentralt Eg er, vil også avhengig av hvilken ende av Eg man snakker om.

Ulempe: Selv om campus i flylinje er like på andre siden av elva, må du likevel en liten omvei mot sentrum for å komme over broa, og det er også et lite stykke fra Eg til direktebussene mot campus (disse går over broa på andre siden av sentrum).

Grim

 

Til campus

Til byen

Ca. 30-45 min

Ca. 10-15 min

Sykle

Ca. 10-15 min

Ca. 5-10 min

Buss

Ca. 20 min

Ca. 5-10 min

Like utenfor sentrum, vest for Baneheia/toppen av Markens(gate), finner du Grim. Grim er svært sentrumsnært, men ligger noe lenger unna campus (uten at det er langt å sykle). Leiemarkedet på Grim er rimeligere enn på Lund og i sentrum, og det finnes vanligvis et godt utvalg hybler, leiligheter og større boenheter å velge mellom. På Grim har du kort vei til naturskjønne Ravnedalen, som er verdt en tur uansett hvor du bosetter deg, og hvor det avholdes en rekke konserter og andre arrangementer i sommerhalvåret.

Grim har også det nødvendigste i nærheten – slik som dagligvarebutikk – og passer veldig godt for deg som trives på sykkel.

Det går en del busser til sentrum, og det er også en rute du kan ta fra Grim til campus. Ikke byens beste kollektivtilbud, men det er tilstrekkelig om du planlegger litt – de gangene du trenger å ta bussen. Sats på sykkel!

Lengre unna (vest for sentrum/campus)

 

Til campus

Til byen

1-2 timer

1-2 timer

Sykle

Ca. 25-45 min

Ca. 15-35 min

Buss

Ca. 25-40 min

Ca. 15-35 min

Vest for Grim finnes det også flere områder det kan være verdt å utforske. Tinnheia, Slettheia, Vågsbygd og Voiebyen har alle godt kollektivtilbud, ofte rimeligere priser enn de mer sentrale strøkene, og sine egne bydelssentrum med butikker, kafeer, restauranter og så videre.

Nærhet til sjø, skog eller begge deler er vanlig, og man kan bo i alt fra hybler/leiligheter til eneboliger om man går sammen med andre.

Kollektivtilbud: Varierende – men langs M1/M2-bussene (Vågsbygd/Voiebyen) er det godt tilbud. Se også M3 (Slettheia) og 12 (Åsane). Tinnheia har også et OK tilbud, og ligger mye nærmere sentrum enn de andre bydelene (du kan sykle, men bakken er lang og bratt!).

Lengre unna (øst for sentrum/campus)

 

Til campus

Til byen

1-2 timer

1-2 timer

Sykle

Ca. 20-30 min

Ca. 25-40 min

Buss

Ca. 10-15 min

Ca. 15-25 min

Dersom du ikke har noe imot å bo et stykke unna sentrum og campus, om du vil se om du kan finne et billigere sted å bo, eller rett og slett vil prøve noe annet, finnes det flere områder i Kristiansand det kan være verd å sjekke ut.

På andre siden av Varoddbroa, kommer du først til Søm, hvor du kan dra videre til Tømmerstø og Randesund, og deretter til Hånes. Både Søm og Hånes har bussmetro-linjer (M-bussene), så du kommer deg frem og tilbake stort sett når som helst, i alle fall om du er villig til å planlegge litt. Er du en friskus kan du fint sykle, men Varoddbroa er lang og kald når det er kuldegrader ute. Områdene preges av variert bebyggelse med bydelssentre, og det er gode muligheter for å finne hybler, sokkelleiligheter og lignende, ofte fornuftig priset. Som i mange andre bydeler er det gode tur- og bademuligheter i nærområdene. Det er også i noen grad roligere områder enn for eksempel sentrum og Lund, for dem som nyter stillheten.

Er du avhengig av kollektivtransport i det daglige, se etter steder å bo som ligger i tilknytning til bussmetroen (linje M1/M2 på Hånes og M3 på Søm). Det vil gjøre kollektivlivet ditt mye enklere. Er du i nærheten av bussmetroen er tilbudet godt; utenfor varierer det veldig – fra nesten ingenting til godt.

Publisert 3. mai 2024 - Sist endret 3. mai 2024