Generell frist for å søke om tilrettelegging for eksamen er 15. mars og 15. oktober. Hvis det oppstår akutte tilfeller etter fristens utløp, så tar du kontakt med eksamenskontoret.
Behov for tilrettelegging eller utsatt innleveringsfrist må dokumenteres
Hvis du har forkjølelseslignende symptomer og ikke kan møte til eksamen, kan du søke om gyldig fravær (Gyldig fravær)
Hvem kan søke om tilrettelegging ved eksamen?
Studenter som av medisinske eller andre grunner har behov for tilrettelegging i forbindelse med eksamen. Studenter med norsk som andrespråk kan også søke.
Behovet må dokumenteres med legeattest eller attest fra andre sakkyndige (logoped, psykolog og liknende)
Studenter med norsk som andrespråk trenger ikke å sende inn dokumentasjon. Hvis du har problemer med å sende inn søknaden, kan du laste opp et tomt vedlegg.
Koronarelatert:
De som ikke kan delta på eksamen på campus fordi de befinner seg i en risikogruppe, kan søke om alternativ eksamensform. Dette må dokumenteres med legeerklæring.
Studenter som har behov for annen tilrettelegging, utredning, rådgivning og liknende kan henvende seg til Tilretteleggingskontoret.
Søknad om tilrettelegging skal fremmes for og behandles av universitetet for hver ordinære eksamensperiode. For kandidater med kroniske lidelser kan universitetet gjøre unntak fra kravet om å fremme søknad hvert semester.
Dersom du har fått innvilget tilrettelegging for en lengre periode, er det ditt ansvar å ta kontakt med Eksamenskontoret hvis du fortsetter studiene ut over den sluttdatoen som står i vedtaket. Svar på søknaden vil bli sendt til din student e-post.
Dersom det oppstår akutte tilfeller etter fristens utløp, tar du kontakt med Eksamenskontoret.
Eksempler på tilrettelegging som kan tilbys
Utvidet tid på skoleeksamen
Alternativ eksamensform. Spesielt aktuelt for studenter i risikogruppen
Utsatt frist på innleveringer (se eget søknadsskjema)
Eget eksamenslokale, (evt. et mindre rom)
Ordbok til fremmedspråklige
Muligheter for utvidet tid til studenter med norsk som andrespråk, det første studieåret
For fullstendig beskrivelse av særordninger se Lovdata
Tilrettelegging ved digital eksamen
Hvis du har behov for å skrive en eksamen for hånd, selv om eksamenen egentlig skal gå digitalt, så kan du søke om dette
Hvis du er innvilget PC med retteprogram som en særordning, må du ta eksamen på en av UiAs PC-laber uavhengig av om eksamenen er digital eller ikke.
Hvis du er innvilget PC uten retteprogram som en særordning, er det kun på "penn-og-papir"-eksamener at du blir plassert på PC-lab. Ved digitale eksamener tar du bare med deg din egen bærbare PC på lik linje med alle de andre studentene. Hvis det er spesielle omstendigheter som tilsier at du har behov for å sitte på en PC-lab også ved digitale eksamener, må du ta kontakt med eksamenskontoret i god tid før eksamensdagen.
Hva gjør jeg hvis jeg har to eksamener på samme dag?
Dersom to eksamener kolliderer, har du mulighet til å søke om å ta begge på samme dag. Dette kan innvilges så lenge det er praktisk mulig.
Eksamenskontoret setter opp hvilken eksamen du starter med, deretter gis det maks en halv time pause (under tilsyn) før neste eksamen. Dersom begge eksamener er digitale, må den siste gjennomføres med penn og papir.
Forbehold: Dersom en eller begge eksamener er hjemmeeksamen (grunnet forhold knyttet til korona) vil det ikke lenger være mulig å gjennomføre to eksamener samme dag.
Du kan også søke om å få gyldig fravær på en av eksamenene, forutsatt at du har bestått eventuelle eksamenskrav og er klarert for å ta eksamenen. Gyldig fravær vil ikke telle som et eksamensforsøk, og du har mulighet til å melde deg opp til en eventuell utsatt eksamen.
Søknadsfrist er senest fire uker før eksamen.
Studenter med norsk som andrespråk
Dersom du har norsk som andrespråk, kan du få ekstra eksamenstid de to første semestrene du er regstrert som student ved universitetet.
Eksamenskandidater med norsk 3-årig videregående skole og eksamenskandidater med norsk statsborgerskap behandles som om de har norsk morsmål.
Du har også rett på tospråklig ordbok, bortsett fra på noen språkeksamener.
Søknad om utsatt frist på bachelor- og masteroppgave
Hvis du har blitt vesentlig hindret i arbeidet med bachelor- eller masteroppgaven pga. coronasituasjonen kan du søke om inntil to uker utsatt frist. Søknaden må være begrunnet og begrunnelsen bør være dokumentert.
Utsatt frist vil medføre forlengelse av sensurfristen. Forlengelsen kan havne midt i sommerferien, noe som gjør at man ikke får karakter eller vitnemål før ferien er over. Det kan også forsinke evt. justerende til over sommerferien