Møt en stipendiat

Er du nysgjerrig på hvordan det er å ta forskerutdanning? Her får du høre fra Marit Kringlen, som er stipendiat ved Institutt for økonomi på Handelshøyskolen ved UiA.

Bilde av Marit på campus
Foto: UiA
Av Webredaksjonen
Publisert 1. juli 2024 - Sist endret 1. juli 2024

Kan du fortelle litt om hverdagen som stipendiat?

Hverdagen som stipendiat er både variert og stimulerende. For meg innebærer dette en kombinasjon av egen forskning, deltakelse i forskningsgrupper, undervisning og veiledning av studenter.

Å skrive en doktorgrad er krevende, men samtidig svært givende. Man får muligheten til å reise til spennende steder, møte fascinerende mennesker og diskutere viktige og interessante problemstillinger. En typisk dag kan inkludere å lese og analysere forskningsartikler, jobbe med statistikk og modeller, skrive forskningsartikler, samt delta på seminarer og konferanser. Man får arbeide tett med kolleger og har mange muligheter til å få tilbakemeldinger på sitt arbeid, noe som er svært verdifullt.

Stipendiatstillingen er en såkalt "fri og uavhengig stilling," hvilket betyr at man har mye frihet, men også stort ansvar. Det er mange instanser og personer å forholde seg til, samt tidsfrister og milepæler som må nås. Denne kombinasjonen av frihet og ansvar gjør stipendiatstillingen både utfordrende og tilfredsstillende, og det er avgjørende at man holder seg fokusert og strukturert. Som stipendiat opplever jeg mye faglig og personlig utvikling, samtidig som jeg bidrar til å utvide kunnskapsfronten innen mitt forskningsfelt.

Hvorfor ønsket du å bli stipendiat ved UiA?

Jeg har en mastergrad i finansiell økonomi fra Universitetet i Agder, hvor jeg skrev masteroppgaven om forholdet mellom mislighold av lån og driftskostnader i mikrofinansinstitusjoner. Underveis utviklet jeg en særlig interesse for alternativ finans, spesielt driverne bak suksess i denne bransjen. Forskningsarbeid var nytt for meg, men jeg har alltid vært nysgjerrig og lærevillig, og oppdaget raskt at dette var noe jeg trivdes med.

På bakgrunn av masteroppgaven ble jeg oppfordret til å søke på en stipendiatstilling ved UiA, og grep sjansen til å utforske effekten av revisjon og governance i mikrofinansorganisasjoner, da jeg innså viktigheten av disse faktorene for bransjen. En stipendiatstilling ved UiA var spesielt attraktiv på grunn av universitetets sterke posisjon innen mikrofinans, de gode internasjonale relasjonene, og dets betydelige bidrag innen forskning på dette området. Tilknytningen til internasjonale forskningsgrupper som CERSEM og CERMi var også viktige faktorer som gjorde stillingen attraktiv. 

Hvordan trives du med UiA som arbeidsplass, og forskningsmiljøet som er her?

Jeg trives veldig godt med UiA som arbeidsplass. Universitetet har et inkluderende og støttende arbeidsmiljø, noe som gjør det til et flott sted å jobbe og utvikle seg som forsker. Menneskene som jobber her er dyktige og engasjerte og har en motiverende effekt på meg. Forskingsmiljøet er dynamisk og preget av internasjonalt samarbeid, noe som gir rom for spennende og innovative prosjekter samt samarbeid med forskere fra hele verden.

Vil du anbefale andre å søke stipendiatstilling ved UiA?

Ja, jeg vil absolutt anbefale andre å søke stipendiatstilling ved UiA. Universitetet tilbyr et omfattende støtteapparat for stipendiater, inkludert veiledning fra erfarne forskere, tilgang til nødvendige ressurser, og gode muligheter for faglig utvikling. Forskingsmiljøet er svært engasjerende og inspirerende, med mange muligheter for både nasjonale og internasjonale samarbeid. UiA er også et universitet som respekterer balansen mellom arbeid og fritid, noe som er viktig for trivsel og produktivitet.

Ved Handelshøyskolen har vi mange stipendiater på cotutelle-avtaler, hvor de deler sin tid mellom UiA og et universitet i utlandet. Dette er en svært spennende løsning som jeg vil anbefale motiverte søkere å utforske. Ved Handelshøyskolen har stipendiatstillinger blitt utlyst opp i kohorter, hvilket har ledet til et spesielt godt samhold mellom stipendiatene. I tillegg er UiAdoc, en organisasjon som representerer PhD- og postdoc-forskere ved UiA, en positiv bidragsyter til et godt arbeidsmiljø, personlig utvikling og nettverksbygging på tvers av hele universitetet.

Mer om forskerutdanning på UiA