Arbeidsuke og samskaping

Prosjektet er et samarbeid mellom Kristiansand kommune, Ungt Entreprenørskap og UiA CoLAB

Alternativ arbeidsuke for elever i 10. klasse er arrangert som et samarbeid mellom Kristiansand kommune, Ungt Entreprenørskap og UiA CoLAB. Målet har vært å prøve ut alternative former til den tradisjonelle arbeidsuka, og dermed gi elevene annerledes erfaring knyttet til innovasjon i arbeids- og næringsliv. I denne uken har 14 elever fra forskjellige skoler i Kristiansand fått utfordringer fra Dyreparken og lært metoder innenfor Design Thinking.

Uken startet med at elevene fikk en spennende utfordring under et besøk i Dyreparken: «Velg en av Dyreparkens verdener og lag en ny aktivitet eller opplevelse som dere selv ville besøkt. Denne nye aktiviteten/opplevelsen skal være noe som ikke finnes i Norge fra før – kanskje det ikke finnes i hele verden! Målgruppen er dere i alderen 12-15 år.»

Elevene har hatt en variert uke med forelesninger, pitching, prototyping og utstilling. De har jobbet etter Design Thinking-metoder og fått erfaring med det vi kaller "21st century skills". Når elevene skulle foreslå aktiviteter for sin aldersgruppe, fokuserte de både på sosiale aktiviteter og på de som gir mer adrenalin og spenning. For eksempel ble det for Hakkebakkeskogen designet et stort roterende tre med kurver som elevene kunne henge i. Det ble også foreslått elektriske gokarter som kan kjøre både høyt, lavt og i vann.

Tilbakemeldingene fra elevene var svært positive, med mange som ønsket at arbeidsuken skulle vare mye lengre enn en uke. "Vi har lært å pitche, og det var veldig gøy å prototype. Det å få ekte utfordringer og lage noe sammen med elever fra andre skoler gjør at dette ble viktig. Vi kommer gjerne tilbake til UiA som studenter," var noen av kommentarene.

Universitetet ser på dette prosjektet som verdifullt i forhold til samskaping mellom næringsliv, kommune og universitetsmiljøet. Det er ønskelig at slike årlige aktiviteter fortsetter, slik at også lærerutdanning og kommunen får en felles utviklingsarena.

De fire ideutkastene ble presentert for ledere i Dyreparken, som satte stor pris på ideene og utkastene. De mener at det er rom for å bruke elevenes forslag i videre utvikling av parken. Modellene er nå utstilt i Kunnskapsparken (2. etasje).

Se bilder fra prosessen

Publisert 3. juni 2024 - Sist endret 3. juni 2024