Religion og etnisitet

I løpet av 2020 ble rasisme for alvor igjen satt på agendaen i det norske samfunn.

Med #blacklivesmatter-bevegelsen, økt mediafokus og to nye nasjonale handlingsplaner har de av oss som mente at rasisme ikke eksisterte i Norge altså fått konstatert at både hverdagsrasisme og strukturell rasisme dessverre er svært utbredt. 

Alle skal ha samme rettigheter uavhengig av etnisitet, religion og livssyn og likestillings- og diskrimineringsloven gir et vern mot diskriminering på grunn av disse forholdene.

Likevel viser statistikk og forskning om likestilling og levekår blant annet at samer, nasjonale minoriteter og personer med innvandrerbakgrunn opplever diskriminering på flere arenaer (Bufdir, 2021).

På denne nettsiden vil du finne bakgrunnsinformasjon og lenker til andre informasjonssider om temaene. Du vil også finne informasjon om våre tilbud innen seminarer, workshops og liknende. 

Kurs

Senter for likestilling jobber for å fremme mangfold og for å bekjempe diskriminering og rasisme.

Dette gjør vi gjennom tverrfaglig samarbeid, åpne arrangementer, regionale dialogmøter og interaktive kurs. 

Ta kontakt med oss for et uforpliktende tilbud om workshops, seminarer eller kurs om rasisme, fordommer og diskriminering.

Prosjekter

  • Religion i en moderne tid: dialog og debatt om troens muligheter og begrensninger i et demokrati.
  • Regionale dialogmøter om rasisme og diskriminering

I samarbeid med Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og Kulturdepartementet arrangerer vi årlig regionale dialogmøter i Agderregionen, forankret i regjeringens Handlingsplan mot rasisme og diskriminering på grunn av etnisitet og religion 2020-2023.

Dialogmøte 2020: Om rasisme. Formålet var å skape lokal forankring og dialog på tvers av Agderregionen.

Dialogmøte 2021: Om muslimfiendtlighet og islamofobi i Agder.

Dialogmøte 2022: Om å tilhøre nasjonale minoriteter og urfolk. 

Masterstipend

Senter for likestilling lyser ut stipender til UiA-studenter som skal skrive masteroppgave om likestillings- og mangfolds tematikk.

Et av områdene vi særlig trenger mer kunnskap om, og ønsker at flere skal skrive sin masteroppgave innenfor er rasisme og diskriminering på grunn av etnisitet og religion. 

Les mer om masterstipend.

Nyttige nettsider

Fagområdeansvarlig:

Bilde av Claudia Klostergaard
Rådgiver
E-post
claudia.klostergaard@uia.no
Telefon
+47 38 14 14 85
Publisert 22. jan. 2024 - Sist endret 13. mars 2024