Likestilling i arbeidslivet

Vi liker å tro at vi er likestilte i Norge, men er vi det? Statistikk viser at faktorer som kjønn, alder, etnisk bakgrunn eller funksjonsvariasjon virker inn på tilgang og posisjon i arbeidslivet.

Likestilling i arbeidslivet handler om at kvinner og menn, uavhengig av nasjonalitet og etnisk opphav, religion og livssyn, hudfarge, politisk syn, seksuell orientering, kjønnsidentitet, funksjonsevne eller alder, skal ha like muligheter og rettigheter i arbeidslivet. 

Rapport om aktivitets- og redegjørelsesplikten

i april 2023 la Senter for likestilling og Norce frem en rapport som peker på mangler når kommunene i Agder skal redegjøre for den lovpålagte aktivitets- og redegjørelsesplikten, som ofte bare kalles ARP.

Les mer her

Du kan lese rapporten her

Aktivitets- og redegjørelsesplikten

Som et ledd i arbeidet med å jevne ut kjønnsforskjeller i arbeidslivet ble Likestillings- og diskrimineringsloven forsterket i 2020.

Denne konkretiserer arbeidsgivers aktivitets- og redegjørelsesplikt (ARP) og pålegger at alle arbeidsgivere skal innenfor sin virksomhet jobbe aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering på alle diskrimineringsgrunnlag  som etnisitet, religion, seksuell orientering, m.fl.

Som arbeidsgiver er du pålagt å gjennomføre både lønnskartlegging og kartlegging av ufrivillig deltid annet hvert år.

LOS-plikten (for offentlige myndigheter)

Plikten til å jobbe med likestilling omfatter alle aktiviteter som er del av offentlige myndigheters virksomhet. Blant annet:

  • planlegging og styring
  • fysiske tjenester og tilbud
  • digitale tjenester og IKT
  • kommunikasjon og informasjon
  • medvirkning og råd
  • budsjett og økonomi
  • utredninger og tiltak
  • kontroll og tilsyn
  • vedtak

I tillegg skal offentlige myndigheter ha et særlig fokus på å forebygge trakassering, seksuell trakassering og kjønnsbasert vold, og å motarbeide stereotypisering.

Se lenke til mal for likestillingsredegjørelse for offentlige myndigheter her:

 Likestillingsredegjørelse: Eksempelmyndighet

Mangfoldledelse

Man oppnår ikke likestilling ved å telle antall kvinner eller nasjonaliteter i en virksomhet.

Nøkkelen til likestilling er en organisasjonskultur som fremmer ulikhet som en ressurs. Mangfoldledelse handler om hvordan du som leder forvalter mangfoldet på din arbeidsplass.

Det finnes allerede en rekke studier som omhandler betydningen av mangfoldet. Det har vist seg at mangfold fremmer innovasjon, bedrer beslutningsprosesser, gir økning i produktivitet, og gir bedre risikostyring.

Kurs

  • Aktivitets - og redegjørelsesplikten. Vi tilbyr både kurs og seminarer for arbeidsgivere i ARP hvor vi blant annet går gjennom lovverk, kartlegging og risikoer.
  • Mangfoldsledelse: Vi tilbyr kurs og seminarer rettet mot ledere og arbeidsgivere i arbeids- og organisasjonslivet. Målet er å gi deg som leder de ferdighetene du trenger for å kunne ta ut potensialet i mangfoldet på din arbeidsplass.
  • Introkurs i inkluderende kommunikasjon: Kurset har som mål å gi gode innspill om hvordan man på arbeidsplassen kan opptre på en trygg og inkluderende måte overfor ansatte, kunder og samarbeidspartnere.

Vi tilbyr også seminarer om likestilling i arbeidslivet. Ta kontakt med oss for et uforpliktende tilbud.

Masterstipend

Senter for likestilling lyser ut stipender til UiA-studenter som skal skrive masteroppgave om likestillings- og mangfolds tematikk.

Et av områdene vi særlig trenger mer kunnskap om, og ønsker at flere skal skrive sin masteroppgave innenfor er likestilling i arbeidslivet. 

Les mer om masterstipend. 

Nyttige nettsider

Fagområdeansvarlig:

Bilde av Rasha Abdallah
Rådgiver
E-post
rasha.abdallah@uia.no
Telefon
+47 38 14 12 08
Publisert 22. jan. 2024 - Sist endret 13. mars 2024