Kjønnsdelte utdanningsvalg

På denne nettsiden finner du bakgrunnsinformasjon og ressurssider om temaet samt informasjon om våre tilbud innen workshops, kurs, informasjon eller seminarer. Du finner også omfattende informasjon om prosjektet Større mangfold - friere valg.

Om temaet

Den likestillingspolitiske redegjørelsen for 2020 fastslo at det kjønnsdelte arbeidsmarkedet får konsekvenser for kjønnsforskjeller i lønn, arbeidsforhold, arbeidstid, karriereutvikling og ulikhet. For den enkelte kan forventninger om hva slags utdanning og yrke som passer begrense utdannings- og karrierevalget. På samfunnsnivå har det blant annet konsekvenser for arbeidskraftsbehovet.

UngIDag-utvalget støtter dette og peker på at kjønnsdelte utdanningsvalg i stor grad bidrar til å opprettholde kjønnsdelingen på arbeidsmarkedet og hindrer rekruttering til yrker, næringer og sektorer. Kun 15 % av alle sysselsatte, jobber i yrker med kjønnsbalanse. En betydelig del av kjønnsdelingen på arbeidsmarkedet skyldes ungdommers valg av utdanning. Dette gjelder i særlig grad valg av yrkesfag. Senter for likestilling har som mål de neste årene å utvide innsatsen innen fagområdet kjønnsdelte utdannings- og yrkesvalg.

Kurstilbud

Senter for likestilling tilbyr i dag kurset Kjønnsdelte utdanningsvalg, som er et kunnskapsbasert kurs særlig rettet mot karriereveiledere og lærere i faget utdanningsvalg. 

Formålet med kurset er at deltakerne skal treffes på tvers av skoler, trinn og kommuner for å utveksle erfaringer og ideer om tematikken.

I tillegg skal deltakerne sitte igjen med kunnskap og refleksjoner som gjør dem i stand til å identifisere kjønnsroller, og hvordan disse spiller inn i utdanningsvalg, slik at de i enda større grad kan støtte elever i å ta frie og selvstendige valg.  

Ta gjerne kontakt med oss for et uforpliktende tilbud om dere ønsker workshops, kurs, informasjon eller seminarer. Vi tilbyr skreddersydde opplegg innen normkritikk, det kjønnsdelte arbeidsmarkedet og utdanningsvalg tilpasset målgruppen. 

Prosjektet "Større mangfold - friere valg"

Likestillingssenteret, Reform – ressurssenter for menn, Likestillingssenteret KUN og Senter for likestilling fikk bevilget støtte over statsbudsjettet til gjennomføring av prosjektet «Større mangfold – friere valg: Tiltak for kjønnsperspektiv i karriere- og utdanningsveiledningen»

Prosjektets formål er å bidra til et mindre kjønnsdelt arbeidsmarked, ved at unge voksne tar mer bevisste og kunnskapsbaserte utdanningsvalg. Prosjektet skal komme med konkrete anbefalinger til karriereveiledernes arbeid, dette er blant annet basert på innspill fra elever på vg1 og regionale nettverkssamlinger med karriereveiledere.

Prosjektets varighet var fra september 2021 til og med oktober 2022, og tar utgangspunkt i de tre regionene Agder, Viken og Trøndelag.

Om oss

Kjernemiljøene Likestillingssenteret, Likestillingssenteret KUN,  Reform – ressurssenter for menn og Senter for likestilling ved UiA er sentrale aktører i arbeidet for likestilling i Norge.  

Samlet besitter sentrene bred kompetanse gjennom faglig innsikt og erfaring i praktisk utviklingsarbeid.

Undervisningsopplegg om å være den eneste

I prosjektet så har vi utviklet et undervisningsopplegg til deg som er lærer, underviser i yrkesvalg eller karriereveiledere som du fritt kan bruke.

Undervisningsopplegget tar for seg hvordan det er å være en minoritet på yrkesfag og i arbeidslivet, og tar for seg hva kjønnsnormer er og betyr for oss.

Eksempler som tas opp er hvordan det er å være den eneste jenta på elektro eller eneste på gutten på helse og oppvekst. Undervisningsopplegget egner seg for elever på vg1 og vg2, men kan også brukes for elever på 10.trinn.

 Last ned undervisningsopplegg

Nettkurs om bevisste utdanningsvalg til bruk for elever

Likestillingssenteret på Hamar har utviklet nettkurs om bevisste utdanningsvalg for 8., 9. og 10.trinn.

Nettkursene kan brukes som en del av undervisningen, og kan bidra til å skape bevissthet rundt rådende kjønnsnormer i samfunnet og gi rom for gode refleksjoner og diskusjoner i klasserommet. 

For å få tilgang til nettkursene må du opprette en bruker. Dette er helt gratis og kan gjøres der du finner mikrokursene.

Bevisste utdanningsvalg for 8. trinn

Bevisste utdanningsvalg for 9. trinn

Bevisste utdanningstrinn for 10. trinn

Nettkurs om kjønnsdelte utdanningsvalg for karriereveiledere

Det er også utviklet et nettkurs for karriereveileder om hvordan man kan styrke valgfrihet og bidra til mer bevisste utdanningsvalg i utdannings- og yrkesveiledningen. Målet er at du etter gjennomført kurs skal sitte igjen med kunnskap, refleksjoner og verktøy til å identifisere kjønnsroller og hvordan disse spiller inn i utdanningsvalg.

For å få tilgang til nettkursene må du opprette en bruker. Dette er helt gratis og kan gjøres der du finner mikrokursene.

Nettkurs om kjønnsdelte utdanningsvalg

Lansering under Arendalsuka i 2022

Hva skal til for at elever skal få velge fritt uavhengig av kjønnsnormer ble diskutert under Arendalsuka i 2022. Karriereveiledere fikk innspill direkte fra elever som hadde gått mot strømmen selv. Se video fra arrangementet vårt Kjønnsperspektiv + karriereveiledning = mindre kjønnsdelt arbeidsmarked her:

I mai 2023 presenterte rådgiver Knut Jagels dette prosjektet under Felleskonferansen for yrkesfag. Du kan se presentasjonen her: 

Masterstipend

Senter for likestilling lyser ut stipender til UiA-studenter som skal skrive masteroppgave om likestillings- og mangfolds tematikk.

Et av områdene vi særlig trenger mer kunnskap om, og ønsker at flere skal skrive sin masteroppgave innenfor er temaet kjønnsdelte utdanningsvalg.

Les mer om masterstipend her.

Ressurser

Fagområdeansvarlig:

Bilde av Claudia Klostergaard
Rådgiver
E-post
claudia.klostergaard@uia.no
Telefon
+47 38 14 14 85
Publisert 22. jan. 2024 - Sist endret 13. mars 2024