- Arbeidsgivere må ta større ansvar

- Enda en vei å gå i likestillingsarbeid, sier kultur- og likestillingsministeren om kartlegging i Agder.

De fire personene på bildet holder frem en boks med FNs bærekraftmål nummer 17: Samarbeid for å nå målene.

FNs bærekraftmål om samarbeid for å nå mål står i fokus for Rasha Abdallah fra Senter for likestilling, Ann-Helen Rykkje Hopland ved Likestillings- og diskrimineringsombudet, Nina Jentoft ved Norce, Åsta Lovise H. Einstabland ved Senter for likestilling og Vera Sofie Borgen Skjetne ved Barne-, familie- og ungdomsdirektoratet.

Av Knut Knudsen Eigeland
Publisert 15. mars 2024 - Sist endret 17. juli 2024

Denne artikkelen ble første gang publisert i mars 2023.

En rapport laget av Norce på oppdrag av Senter for likestilling peker på mangler når kommunene i Agder skal redegjøre for den lovpålagte aktivitets- og redegjørelsesplikten, som ofte bare kalles ARP.

- Kartleggingen er satt i gang fordi vi har ønsket oppdatert kunnskap om ARP, sier rådgiver Rasha Abdallah ved Senter for likestilling.

Og det finnes gode og positive eksempler i Agder-regionen selv om det er et stykke igjen.

- Funnene viser at det er potensial for forbedring i regionen, sier seniorforsker Nina Jentoft i Norce.

Har sjekket både det offentlige og private

For kort oppsummert viser kartleggingen:

  • Verken kommuner, fylkeskommune eller statsforvalter tilfredsstiller minimumskravet for en god redegjørelse.
  • De to største kommunene i Agder, Kristiansand og Arendal, samt Agder fylkeskommune og Statsforvalteren i Agder, er godt på vei med sine redegjørelser. Det er lite som skal til for at disse når minimumskravene for en god redegjørelse.
  • To av kommunene har ingen redegjørelse.
  • En sjekk av fem private større virksomheter i Agder viser at heller ingen av dem gir en god redegjørelse. Ingen av dem manglet en redegjørelse.
  • To av de private virksomhetene er på god vei med sine redegjørelser.

I rapporten (som kan lastes ned lenge nede i denne artikkelen) er det delt inn i: God redegjørelse, godt på vei med redegjørelse, store mangler ved redegjørelse, ingen omtale.

- Forankring i ledelsen viktig

Nina Jentoft i Norce understreker likevel at de som er sertifisert i Likestilt arbeidsliv jobber både strukturert og fokusert med tematikken.

- Men for eksempel lønnsoversikt, ufrivillig deltid og trakassering er temaer som få har med, sier hun.

Forskeren trekker også frem flere momenter ved de som gjør det best i sin ARP-rapportering:

  • Egen rapport vedlagt årsberetningen
  • Sertifisert i Likestilt arbeidsliv
  • Virksomheter av en viss størrelse (små kommuner sliter)
  • God forankring i ledelsen
  • Godt språk og gode illustrasjoner
  • Arbeid med diskrimineringsgrunnlagene

- Må på banen

- Funnene i rapporten viser at aktører som Senter for likestilling og Likestillings- og diskrimineringsombudet må mer på banen, mener Jentoft.

Hun er dessuten tydelig på ARP gir mer likestilling.

- Våre funn er ikke oppløftende, men ting er likevel på gang, sier Jentoft.

- Denne rapporten gir oss verdifull innsikt om situasjonen for likestillingsredegjørelser i kommunene i Agder og for et utvalg private virksomheter. Den forteller også at det enda er en vei å gå. Vi trenger mer oppmerksomhet rundt plikten, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Og etter at ARP-lovgivningen ble skjerpet i 2020 får man vite mer om hvordan dette fungerer.

- Nå har vi flere rapporter på hvordan ARP-rapportering fungerer i praksis og vi ser at dette er komplekst, sier seniorrådgiver Ann-Helen Rykkje Hopland hos Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Hun er blant de som jobber mye ved veiledning om ARP ved å holde kurs landet rundt.

- Viktig med gode eksempler

- Vi pleier å si at den største jobben gjøres første året. Har man først rapportert om ARP, er det lettere de neste årene, sier Hopland.

Også direktoratet som har ansvaret for likestilling er opptatt av å trekke frem gode eksempler på at ARP fungerer.

- Kartleggingen i Agder er nyttig for å finne konkrete løsninger, sier rådgiver Vera Sofie Borgen Skjetne ved Barne-, familie- og ungdomsdirektoratet. Hun peker på ARP-rapportering ikke alltid gjenspeiler det gode arbeidet som faktisk gjøres.

Og hun mener Agder er en region som skiller se ut ved at det er satt i gang mye bra arbeid på denne tematikken, selv om statistikk ofte viser at Agder henger igjen på likestillingsområdet.

- Må ta større ansvar

Vi vil at arbeidsgivere skal ta et enda større ansvar for å fremme likestilling. Det er også et sentralt mål i den kommende likestillingsstrategien vår, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

 Nå intensiveres arbeidet med å forbedre ARP-rapporteringen. Blant annet lager Senter for likestilling sammen med de andre likestillingssentrene et eget inspirasjonswebinar om likestilling og ARP.

- Med denne rapporten kan vi løfte frem gode eksempler vi kan bruke i vårt veiledningsarbeid overfor kommuner og bedrifter, sier Rasha Abdallah ved Senter for likestilling.

Funnene i denne undersøkelsen ble også kommentert i en kronikk i Agderposten og Fædrelandsvennen forrige måned.

Her kan du lese hele rapporten fra Norce og Senter for likestilling.

Aktivitets- og redegjørelsesplikten (ARP):

  • Dette er en lovpålagt plikt.
  • Alle arbeidsgivere i Norge har en plikt til å jobbe aktivtmålrettet og planmessig for å skape mer likestilling og hindre diskriminering på arbeidsplassen.
  • Konkret betyr det at man skal iverksette tiltak og jobbe forebyggende for økt likestilling, selv om man ikke kjenner til at noen diskrimineres.
  • Aktivitets- og redegjørelsesplikten gjelder for alle arbeidsgivere. Hvilke krav som stilles til arbeidsgiver varierer, avhengig av om bedriften er en offentlige virksomhet, privat virksomhet med flere enn 50 ansatte, privat virksomhet med mellom 20 og 50 ansatte, privat virksomhet med færre enn 20 ansatte.
  • Redegjørelsene skal blant annet se på kjønnsbalanse, lønnskartlegging, deltidsarbeid og midlertidige ansatte.
  • Dessuten skal man redegjøre for hvordan det arbeides med likestilling, rekruttering, lønns- og arbeidsvilkår, utviklingsmuligheter og tilrettelegging.
  • ARP anbefales gjennomført i en firetrinnsmodell: Identifisere, analysere, iverksette og evaluere.