Kostholdsmetodikk

Metoder for å kartlegge kostholdet er nødvendige innen ernæringsepidemiologien for å kunne måle eksponeringen av kostholdet. For å sikre at vi får nøyaktige målinger, må kostholdsmetoder som 24-timers-kostintervju, matdagbøker, matfrekvensspørreskjemaer og mattendensspørreskjemaer skreddersys og valideres for målgruppen de skal brukes i. Nedenfor beskrives to av våre prosjekter som omhandler utviklingen av kostholdsmetoder som er skreddersydd for norske forhold.

Aktive prosjekter

myfood24

Utvikling og validering av en Norsk versjon av myfood24

  • Prosjektleder: Anine C. Medin (Førsteamanuensis, Universitetet i Agder)
  • Interne prosjektmedarbeidere: Lorentz Salvesen (PhD student), Erlend Larsen Valen (PhD student), Dagrun Engeset (Førsteamanuensis, Universitetet i Agder), Nina Øverby (Professor, Universitetet i Agder)
  • Eksterne samarbeidspartnere: Guri Skeie (Professor, UiT Norges arktiske universitet), Janet Cade (Professor, University of Leeds)
  • Prosjektmidler fra: Universitetet i Agder
  • Kontaktperson: Nina Cecilie Øverby
  • Prosjektets varighet: 2019-pågående

Hensikten med prosjektet er å utvikle og validere en norsk versjon av myfood24, basert på versjonen som er utviklet i Storbritannia av Universitetet i Leeds. Myfood24 er et selvadministrert web-basert kostholdskartleggingsverktøy som er strukturert rundt forhåndsdefinerte måltider med funksjoner som matvaresøk og porsjonsstørrelsesestimering ved hjelp av bilder.

Tilpassingen av myfood24 for norsk bruk inkluderte utviklingen av en skreddersydd matvaredatabase basert på norske matvaner og porsjonsstørrelser, samt kulturspesifikke bilder for porsjonsstørrelse og tilpasset innhold. Den første versjonen ble lansert i september 2020, og det er planer om kontinuerlige oppdateringer og validering i forskjellige norske befolkningsgrupper, startende med unge voksne. Validering av bildeseriene er allerede gjennomført og publisert.

Valen, E.L., Grasaas, E., Engeset, D., Salvesen, L., Skeie, G., Øverby, N.C., & Medin, A.C. (2023). Myfood24 in Norwegian: A Self-Administered Digital 24-Hour Dietary Interview [Myfood24 på norsk: et selvadministrert digitalt 24-timers kostintervju]. Norwegian Journal of Nutrition [Norsk tidsskrift for ernæring], Vol.21, Issue 2. https://doi.org/10.18261/ntfe.21.2.3 

Salvesen, L., Engeset, D., Øverby, N. C., & Medin, A. C. (2021). Development and evaluation of image-series for portion size estimation in dietary assessment among adults. Journal of nutritional science, 10, e3. https://doi.org/10.1017/jns.2020.58 

Lenke til myfood24: https://www.myfood24.org/ 

    Utvikling og validering av en kort diett screener

    Utvikling og validering av en kort diett screener

    • Hovedutprøver (HU): Anine C. Medin (Førsteamanuensis, Universitetet I Agder)
    • Prosjektgruppe: Lorentz Salvesen (PhD student), Nina Øverby (Professor, Universitetet I Agder), Andrew Wills (Professor, Universitetet I Agder)
    • Prosjektmidler fra: Universitetet I Agder
    • Kontaktperson: Nina Cecilie Øverby
    • Prosjektets varighet: Mars, 2020 (pågående)

    Sammendrag: Verktøy for kostholds vurderinger som er beleilig å administrere for forskere og som er raske og enkle for deltakere å gjennomføre, er det behov for. Hensikten med denne studien er å utvikle og validere en kort kostholds screener for bruk blant ungdommer og unge voksne i Norge, for å vurdere kvalitet på kostholdet. En kort screener vil bli utviklet basert på data på typisk konsumerte matvarer i den voksne befolkningen som er viktige for å vurdere overholdelse i forhold til Norske kostholds retningslinjer. Matinntak vurdert ved bruk av screeneren vil bli sammenliknet med matinntak vurdert ved bruk av 24-timers erindring og et omfattende matfrekvens spørreskjema. Alle tre instrumenter vil bli gjennomført av samme deltakere.

    MinMatMåned1.1

    Utvikling og validering av et mattendensspørreskjema (MinMatMåned1.1)

    • Prosjektleder: Anine C. Medin (Førsteamanuensis, Universitetet i Agder)
    • Interne prosjektmedarbeidere: Lorentz Salvesen (PhD student), Nina Øverby (Professor, Universitetet i Agder), Andrew Wills (Professor, Universitetet i Agder)
    • Prosjektmidler fra: Universitetet i Agder
    • Kontaktperson: Nina Cecilie Øverby
    • Prosjektets varighet: 2020-2023

    Hensikten med prosjektet var å utvikle og validere et mattendensspørreskjema for bruk blant unge voksne i Norge som spiser blandet kost, med mål om å gi et grovt inntaksestimat av utvalgte markører på kostholdskvalitet.

    Relativ validering ble brukt hvor MinMatMåned1.1 ble vurdert opp mot et mer omfattende semi-kvantitativt matfrekvensspørreskjema i et utvalg studenter (n=344) ved Universitetet i Agder, høsten 2020. 

    Samsvar og rangeringsevnen til mattendensspørreskjemaet 'MinMatMåned 1.1' anses som tilfredsstillende sammenlignet med et semi-kvantitativt FFQ. Deltagerbyrden ved bruk av MinMatMåned 1.1 er lavere enn for andre tradisjonelle kostholdsmetoder, og har dermed et potensiale for å nå deler av befolkningen som vanligvis er vanskelige å inkludere i studier hvor kostholds kartlegges.  

    Salvesen, L., Wills, A. K., Øverby, N. C., Engeset, D., & Medin, A. C. (2023). Relative validity of a non-quantitative 33-item dietary screener with a semi-quantitative food frequency questionnaire among young adults. Journal of nutritional science, 12, e72. https://doi.org/10.1017/jns.2023.57  

    Publisert 8. mai 2024 - Sist endret 8. mai 2024