Antropologi og matsystemer

Matens reise fra jord til bord, og alle leddene i denne verdikjeden, er det vi kaller for matsystemer. I denne reisen er sosiokulturelle aspekter understudert og viktig for å få et helhetsperspektiv på matsystemene.

Aktive prosjekter

Eatwell

Eatwell

  • Prosjektleder: x
  • Prosjektgruppe: x
  • Prosjektmidler fra: x
  • Kontaktperson: Nina Cecilie Øverby
  • Prosjektets varighet: fra-til

Matens reise fra jord til bord, og alle leddene i denne verdikjeden, er det vi kaller for matsystemer. Disse systemene bidrar vesentlig til dagens globale helse- og miljøutfordringer. Et fundamentalt skifte i matsystemer vil derfor ha et stort potensial for å bidra til bærekraft og bedre helse. Her må vi være oppmerksomme på både biologiske og sosiale aspekter som påvirker og påvirkes av matproduksjon og -forbruk.

EATWELL vil utvide den nåværende samtalen om bærekraftige matsystemer og helse. Ved å inkludere sosiokulturelle aspekter vil vi utvikle en helhetlig tilnærming til matsystemer som går på tvers av sektorer. EATWELL tar utgangspunkt i Bhutan som eksempel.

Prosjektet består av flere deler. Først vil vi kartlegge matsystemet i et sentralt geografisk område med et særlig blikk på dyrking av mat, gjeting, sanking, foredling, matlaging og spising. Her vil vi videre undersøke de ulike sosiokulturelle, religiøse og miljømessige faktorene som påvirker disse aktivitetene. Etter å ha fått en dypere forståelse av hvordan matsystemet fungerer, vil vi utforske hvordan ulike deler av matsystemet påvirker næringsinntaket. Deretter gjentar vi dette på steder i Bhutan hvor matsystemene er annerledes. Forskningsmetodene inkluderer etnografi, ernæringskartlegginger og kasusbaserte ernæringsetnografier.

Hensikten med prosjektet er å:

  1. etablere et rammeverk for bærekraftige matsystemer for helse som er sensitivt for kultur og lokalmiljø,
  2. lære av Bhutans tilnærming til lykke og miljø, noe som har vært en viktig pådriver for FNs utvidede forståelse av bærekraftig utvikling,
  3. forbedre ernæring og helse på en kultursensitiv måte ved å inkludere relevante aktører og brukere i Bhutan, og
  4. utvikle en modell for matsystemutvikling som bidrar til bærekraftsmålene på en kultursensitiv måte, og som kan brukes og videreutvikles i andre kontekster.

Avsluttet prosjekter

Publisert 8. mai 2024 - Sist endret 8. mai 2024