UiA fortsetter som medarrangør

UiA har gjort risikodempende tiltak knyttet til den kommende ICIEA-konferansen i Kristiansand, men trekker seg ikke som medarrangør.

Illustrasjonsfoto fra Campus Grimstad, UiA-bokstavene på plenen
Av Jan Arve Olsen
Publisert 2. aug. 2024 - Sist endret 2. aug. 2024

PST har tidligere i sommer uttrykt bekymring for konferansen som finner sted på Hotel Caledonien i Kristiansand. Bekymringen dreier seg om frykt for kinesisk etterretning og deling av informasjon som er underlagt eksportkontrollovgivning.

 – I forkant av konferansen har deltakere fra UiA derfor fått en oppfriskning om eksportkontroll og om hvordan de skal forholde seg til mulig kontakt fra utenlandsk etterretning, sier fungerende universitetsdirektør Øivind Dagsvik Eskedal ved UiA. 

Bevisste og varsomme

Torsdag denne uken var deltakerne samlet i et møte hvor eksportkontrollovgivningen ble gjennomgått. Dette handler om fagområder og kunnskap som kan ha militær relevans. 
 
UiA har sterke fagmiljøer innen flere slike, som kunstig intelligens, spillteknologi, robotikk, mekatronikk og IKT. 

En representant for PST var også til stede og snakket om risikobildet knyttet til konferanser av denne typen.  

– Deltakerne fikk også stille spørsmål til PST, og med dette anser vi at deltakerne fra UiA vil være svært bevisste og varsomme deltakere på konferansen, sier Eskedal. 

Fortsetter som medarrangør 

UiA har hatt en rolle som lokal medarrangør for konferansen, og bidratt med den lokale fasiliteringen. Det har vært et spørsmål om hvorvidt UiA ville trekke seg. 

UiA tok selv kontakt med UD og PST for å få råd. 

– Konferansen gjennomføres med eller uten oss som medarrangør, og vi ser ikke at det å trekke seg nå vil ha noen sikkerhetsgevinst, sier Eskedal. 

Det blir ikke besøk på UiAs laboratorier i Kristiansand eller Grimstad under konferansen. 

– I sum mener vi at vi som universitet har landet på en fornuftig løsning i det krevende krysspresset mellom myndighetenes oppfordring til internasjonalt samarbeid på den ene siden, og krav til varsomhet på den andre. Vi har også den akademiske friheten å beskytte, sier Eskedal. 

Han legger til at samarbeidet med UD og PST har vært godt etter at det ble kjent at både departementet og sikkerhetsmyndigheten var bekymret for konferansen i Kristiansand.