Første spadetak for det nye Vitenbygget på Gimle

- En genistrek. Intet mindre! sa fylkesordfører Arne Thomassen da leietakere, utbygger og 58 barn fra Lovisenlund skole markerte byggestarten på det kommende Vitenbygget på Campus Kristiansand mandag.

Bildet kan inneholde: himmel, tre, anlegg, fritid, rekreasjon.

ORDFØRERNE: Fylkesordfører Arne Thomassen, ordfører Mathias Bernander i Kristiansand, og ordfører Robert Cornelis Nordli i Arendal.

Foto: UiA
Av Jan Arve Olsen
Publisert 17. apr. 2024 - Sist endret 17. apr. 2024

Sammen med barna koste fylkesordføreren seg med bløtkake i solgløttet bak Spicheren treningssenter mandag. Det samme gjorde representanter fra universitetet, Vitensenteret Sørlandet, byggherre Greveskogen Eiendom, Skanskas avdeling på Sørlandet, og ordførerne i Arendal og Kristiansand – Robert Cornelis Nordli og Mathias Bernander.

- En enestående arena for formidling

- Som innbygger i Agder, og som bestefar til to vitebegjærlige barn på seks og åtte år har jeg gledet meg til dette, sier Thomassen.

- Når bygget står ferdig, får helt enestående arena for forsking, undervisning og kunnskapsformidling ut til folket. Så dette er bare veldig bra, sier han.

Også rektor Sunniva Whittaker (bildet) er fornøyd med at byggingen starter opp nå.

- Dette er en stor dag for UiA og alle rundt oss. Her skal det foregå mye gøy, og mye god vitenskapsformidling. Dette blir en viktig arena for barn og unge, og også for ansatte på UiA, sier hun.

- Samhandling på tvers

Ordfører Mathias Bernander i Kristiansand understreket i sin tale særlig samhandlingselementet i utviklingen og planleggingen av det kommende vitenbygget på Gimle.

- Dette viser kraften i samhandling. Her har alle gode krefter dradd i samme retning, og se hva vi da kan få til. Jeg tenker at dette er noe som skaper gjenklang i hele landet, slik bygget også vil gjøre når det står ferdig og fylles med innhold, sier han.

Tegning av Vitensenteret, slik det vil se ut.
VITENSENTERET UiA: Omtrent slik vil det bli, det nye vitensenteret på Campus Kristiansand – med cafe, spennende utstillinger, skolebesøk og undervisningsrom. Spicheren treningssenter skimtes til venstre. (Ill.: Filter Arkitekter)

- Positivt for barn og unge

Stifter og daglig leder Hans Jacob Låhne i Greveskogen Eiendom understrekt også at samskapingselementet stå sterkt i utviklingen av det kommende bygget, og at det var noe som fikk selskapet hans til å gå inn som utbygger.

- Men kanskje mer enn noe annet var det avgjørende at vi kunne bli med å skape noe positivt og flott for barn og unge. Da vi så utlysingen, var vi derfor aldri i tvil, vi ville være med på dette, Nå gleder vi oss til å sette i gang og bygge dette, sier han.

Åpner våren 2026

Når vitenbygget står ferdig og åpner dørene lørdag 4. april 2026 får barn og unge på Sørlandet Norges kanskje mest spennende vitensenter, mener Kine Wangerud, daglig leder ved Vitensenter Sørlandet, som sammen med Universitetet i Agder står bak det 3000 kvadratmeter store nybygget som kommer på campusområdet til UiA på Gimle i Kristiansand.

- Målet at besøkende skal lære ved å eksperimentere selv. Hensikten er å øke interessen for realfag og vitenskap blant barn, unge og allmennheten generelt. Vitebegjærlige i alle aldre kan glede seg. Det er fantastisk at byggingen nå er i gang! sier hun.

Spennende opplevelser og læring

Når det nye vitenbygget står ferdig våren 2026, flytter kristiansandsavdelingen til Vitensenteret, som i dag holder til i Markensgate, inn i 2000 av disse. Størsteparten av arealene fylles med spennende saker fra vitenskapens verden for store og små. Det kommer også en stor kafe i bygget.

De resterende 1000 kvadratmeterne disponeres av Universitetet i Agder som en undervisnings-, forsknings- og formidlingsavdeling for universitetets tverrfaglige vitenskapelige virksomhet. Samlet vil bygge inneholde vitensenter, undervisningsarealer og skaperverksteder for UiA, spisested og kontorarealer.

Helårig fokus på forskningsformidling

Vitensenteret har tradisjonelt fokusert på realfag, men fra universitetets perspektiv vil det være like interessant å drive med formidling av andre fagfelt – universitetet ønsker at satsningen skal fungere som en formidlingsarena for all faglig aktivitet ved UiA. 

– Vi ønsker å bli bedre når det gjelder vitenskapsformidling.  Et hus som dette vil kunne hjelpe oss til det, sier rådgiver Jon Hansson i Avdeling for lærerutdanning. Han leder arbeidet med det faglige innholdet i nybygget i samarbeid med vitensenteret og fakultetene og lærerutdanningen på UiA.

– Vi ønsker at satsningen skal fungere som en formidlingsarena for all faglig aktivitet ved UiA. Samtidig skal det også engasjere, overraske og være interessant og spennende for alle som er nysgjerrige på vitenskap, sier han.

Vertskommunene er med

I både Kristiansand og Arendal kommuner følges arbeidet rundt vitenbygget på campus Kristiansand med interesse.

– Satsingen er svært spennende. Vi for vår del ser vi jo at dette vil bidra til å øke interessen for vitenskap og kanskje særlig realfag blant barn og unge, og at et vitensenter på campus i Kristiansand vil være et viktig løft for å bygge kunnskaps- og kompetansenivået ikke bare i Arendal og Kristiansand, men også samlet for regionen. Det synes vi er flott, sier ordfører Robert Cornelis Nordli i Arendal.

Kort om det nye vitensenteret på Gimle:

  • Det er Statsbygg som er grunneier og bortfester grunn til nybygget, som er tenkt plassert på universitetets campus på Gimle, tett ved Spicheren Treningssenter og Helsehuset til studentsamskipnaden.
  • Bygget er på 3000 kvadratmeter i tre etasjer. Det skal huse kristiansandsavdelingen til Vitensenter Sørlandet, UiA og en kafe.
  • Byggherre er eiendomsselskapet Greveskogen Eiendom AS i Oslo, gjennom formålsselskapet Vitenbygg Campus Kristiansand AS, mens Skanska Bygg Region Sør skal stå for utbyggingen.
  • Arkitekt i prosjektet er oslobaserte Filter Arkitekter, som bl.a. har tegnet den nye skole og idrettssenteret på Tangvald i Søgne.
  • Selve prosjektet er organisert som et offentlig-privat samarbeid (OPS), der det private selskapet har byggherrerollen og tar ansvar for byggingen, finansieringen, driften og vedlikeholdet, mens UiA og Vitensenter Sørlandet blir leietakere i bygget som de selv har ivret for.